29.9 C
Belgrade
četvrtak, 18 avgusta, 2022

KO PIJE NAJVIŠE: 8 država na top listi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ko pije više a ko pije najviše i gde je Srbija?

Pa, svi volimo povremeno piće, zar ne? Ali šta smatramo „povremenim“ pićem i kada smo popili dovoljno? Verovatno neće biti veliko iznenađenje da se to može uveliko razlikovati od države do države.

Mapa – koje zemlje najviše konzumiraju alkohol
- Advertisement -

Zahvaljujući nauci, u stvari možemo da merimo koliko je ko u svakoj zemlji pijan. Samo uzimamo litre alkohola koje svaki stanovnik konzumira godišnje. Takođe, ovde se govori o čistom alkoholu, a ne o „litrama alkoholnih pića“. Pogledajmo neke od najpijanijih država na svetu. Živeli!

Češka

Sa ogromnih 14,4 litara po glavi stanovnika godišnje, to je prilično lepa količina alkohola kojoj Česi zalivaju vene. Kao što ćete saznati na ostatku ovog popisa, Istočni Evropljani jednostavno vole svoja pića i pretpostavljam da je to ono što radite kad su vam zime jako hladne. Moram se nekako zagrejati.

Alt="Pije"
U zdravlje Evropskoj prstonici piva

Belgija

Zemlja koja pravi najbolje pivo na svetu takođe se pokazuje kao jedan od najvećih konzumenata pića na svetu. To verovatno nikog ne iznenađuje. Ono što iznenađuje je da su sa 12,1 litre po glavi stanovnika jedva prošli prag za ulazak na ovu listu.

Alt="pivo"
Simfonija Belgijskih piva

Bugarska

- Advertisement -

Pomenuli smo Istočnu Evropu, zar ne? Ovi momci nisu tako loši kao Češka, ali sa 12,7 litara po glavi stanovnika nisu ni malo za potcenjivanje.

Alt="pivo"
U Srbiji Jelen i Lav u Bugarskoj Medved

Irska

Njihov nacionalni praznik poznat je širom sveta po tome što je dobar izgovor da se napijete, pa nikoga ne čudi što Irci godišnje piju 13 litara čistog alkohola. To se ne računa za sve ostale ljude koji piju za svetog Patrika u ostatku sveta.

Alt="pivo"
Svakako najpoznatije Guinness pivo ali ako ste u Irskoj treba probati i ostala !

Litvanija

Zdravo tamo, Istočna Evropa! Litvanija se ne brine oko toga – piju 15 litara čistog alkohola po glavi stanovnika godišnje. To je zapravo suludo visok broj i verovatno nije sve dobro za vaše zdravlje.

Alt="Pivo"

Nemačka

Oktoberfest je rođen u Nemačkoj i verovatno je najveća zemlja piva na ovoj listi, osim Belgije, tako da njihov prosek od 13,4 litara po glavi stanovnika trenutno ne šokira nikoga, zar ne? Pakao, s obzirom na neke druge brojeve koje smo videli ovde, zapravo je prilično skroman.

Alt="Oktoberfest"

Moldavija

Ako je jedino po čemu je vaša zemlja poznata po imenu Epic Sak Gui, nemate drugog izbora nego da pijete mnogo. U stvari, 15,2 litra čistog alkohola godišnje. Pošto je ovo naš najbolji strelac, dopustite mi da ilustrujem taj broj: ako obično pivo sadrži 5% alkohola, to znači da prosečan Moldavac popije 304 litra piva godišnje. To je skoro litar dnevno. A to je pretpostavka da svi u Moldaviji piju, da svi i deca !

Alt="pivo"

Počasna spominjanja: Velika Britanija

Iako 11,5 litara čistog alkohola po glavi stanovnika u Velikoj Britaniji ni u kom slučaju ne impresionira nikoga, moramo ih spomenuti samo zbog činjenice da se Britanci u proseku napiju 51,1 puta godišnje. To znači da, dok u velikoj šemi stvari Britanci možda ne piju toliko, oni se napiju otprilike jednom nedeljno. To vredi barem pomenuti na ovoj listi, zar ne?

Alt="Pivo"

Srbija

E sad gde smo tu mi ? Srbija bi zauzela visoko 9. mesto na listi zemalja koje najviše piju. Autori ovog istraživanja kažu da ovu količinu alkohola popijemo najviše zbog toga što su cene pića, prvenstveno piva, izuzetno niske u Srbiji. Ipak, uzimajući u obzir naš životni standard, ne bismo mogli reći da su znatno niže nego bilo gde drugde u visoko razvijenim zemljama.

Alt="Festival"
Beograd, 17. avgusta 2009. – Sinoc je na Beogradskom festivalu piva odrzano takmicenje u brzom ispijanju piva i drzanju bokala sa pivom. FOTO TANJUG/ BRANKO GOJKOVIC/ bg

Nama jedino preostaje da kažemo živeli, ali i da vas upozorimo da ako krećete na put, i to sopstvenim automobilom, u potpunosti zaboravite na alkohol! Nema potrebe da opravdavamo svoj imidž i dok vozimo.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti