Netanjahu najavio snažnu vojnu operaciju u Rafi nakon odlaska civila

Obavezno pročitajte

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je večeras „snažnu operaciju“ u gradu Rafa nakon što palestinskim civilima bude omogućeno da odu iz tog grada na krajnjem jugu Pojasa Gaze.

„Borićemo se do potpune pobede, koja uključuje snažnu akciju u Rafi, i to pošto omogućimo civilnom stanovništvu da napusti borbene zone“, naveo je Netanjahu u poruci na hebrejskom jeziku, na Telegramu.

- Advertisement -

Dok se strahuje od najavljene izraelske operacije u gradu Rafa, u Kairu su danas nastavljeni razgovori Izraela i palestinskog Hamasa o primirju.

Prema podacima UN, oko 1,4 miliona ljudi, od kojih je većina raseljena zbog rata, sklonilo se u Rafu i pretvorilo taj grad u gigantski logor. Rafa je jedini urbani centar u Pojasu Gaze na koji izraelska vojska još nije pokrenula kopnenu ofanzivu.

U operaciji izvedenoj u noći između nedelje i ponedeljka izraelska vojska je oslobodila dva taoca, koja su palestinski ekstremisti držali u Rafi. Na palestinskoj strani u toj operaciji je poginulo oko 100 ljudi.

„Ove nedelje smo oslobodili dva naša taoca u pažljivoj vojnoj operaciji. Do sada smo oslobodili 112 naših talaca, kombinujući snažan vojni pritisak i čvrste pregovore“, naveo je Netanjahu u video poruci.

Dodao je da su „snažan vojni pritisak i vrlo čvrsti pregovori – ključ za oslobađanje preostalih talaca“.

„U tom smislu, ja insistiram da Hamas odustane od iluzornih zahteva. Kada odustane od tih zahteva, bićemo u stanju da napredujemo (u pregovorima)“, naveo je Netanjahu.

Izraelski lider nije rekao koji su zahtevi Hamasa. Sudeći prema izvorima u toj palestinskoj islamističkoj organizaciji, ona poziva na potpuni prekid vatre, a Izrael na pauzu u borbi, praćenu oslobađanjem zatočenih talaca kojih je u Gazi još oko 130.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa umerenog Fataha, apelovao je danas na rivalski Hamas da brzo zaključi dogovor o primirju, kako bi izbegao napad na Rafu i smrt hiljada ljudi.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu