Arapske zemlje apelovale na Savet bezbednosti UN da zahteva prekid vatre u Gazi

Obavezno pročitajte

Dvadeset dve arapske zemlje apelovale su na Savet bezbednosti UN da zahteva hitan prekid vatre u Gazi i neometanu humanitarnu pomoć, te da spreči svaki transfer Palestinaca sa te teritorije.

Predsedavajući arapske grupe ovog meseca ambasador Tunisa u UN Tarik Ladeb rekao je novinarima sinoć da se oko 1,5 miliona Palestinaca, koji su se sklonili od sukoba u južnom gradu Rafi, suočavaju sa „katastrofalnim scenarijom“ ako premijer Izraela Benjamin Netanjahu započne potencijalnu evakuaciju civila i vojnu ofanzivu u području na granici s Egiptom.

- Advertisement -

Alžir, predstavnik arapskih zemalja u Savetu bezbednosti UN, je podelio nacrt rezolucije pre dve nedelje sa zahtevom da se uspostavi hitan humanitarni prekid vatre i neometan humanitarni pristup, te da se odbaci prisilno raseljavanje palestinskih civila, što je bila tema intenzivnih diskusija.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je rekla prošle nedelje da bi rezolucija mogla da ugrozi „osetljive pregovore“ čiji je cilj postizanje pauze u ratu Izraela i Hamasa i oslobađanje dela talaca otetih tokom iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra na južnu izraelsku teritoriju.

Rijad Mansur, palestinski ambasador u UN, je rekao sinoć da postoji velika podrška za rezoluciju i da su arapske diplomate vrlo otvoreno diskutovale s američkom ambasadorkom pokušavajući da dobiju podršku SAD.

„Verujemo da je krajnje vreme sada za Savet bezbednosti da odluči o rezoluciji o humanitarnom prekidu vatre posle 131 dana“, rekao je on.

Neke arapske zemlje se zalažu za glasanje o alžirskom nacrtu ove nedelje, ali je nekoliko arapskih i drugih diplomata u Savetu bezbednosti UN reklo da će se izgleda glasati naredne nedelje, kako bi bilo više vremena za pregovore sa SAD da bi se izbegao veto.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu