19.6 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

VUČIĆ PRIHVATIO IZVINJENJE: „Molim srpski narod da nam oprosti bombardovanje!“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti“, rekao je predsednik Češke Miloš Zeman posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksnadrom Vučićem u Pragu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare preneo da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu i podsetio na 1938. godinu, kada su Češku kako je rekao, izneverili zapadni saveznici, i na 1968. godinu, kada su ih izneverili istočni savenici.

„Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadasnje Jugoslavije“, poručio je Zeman i dodao da ga je sve vreme to mučilo, navodeći da je Češka u vreme kada se o tome odlučivalo bila tek nekoliko nedelja u NATO.

- Advertisement -

„Tražili smo saglasnost i očajno tražili bar jednu zemlju da bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti“, rekao je Zeman i zatražio oproštaj navodeći da se ovim rešio i svoje dugogodišnje traume, jer, kako je kazao, kajanje oslobađa.

On je citirao staru latinsku izreku – Dixi et salvavi animam meam („rekoh i spasoh svoju dušu“).

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, navodeći da je u rukama imao tri stranice českih firmi koje uspešno ulažu u Srbiju. 

- Advertisement -

Predsednik Češke je dodao da su razgovarali i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

„Visoko cenim ovu posetu, i rado se sećam svoje posete u Beogradu i nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad“, rekao je Zeman. 

Aleksandar Vučić je zahvalio Zemanu na podršci i dodao da će se sigurno videti u srpskoj prestonici: „Do kraja godine se vidimo u Beogradu, na otvaranju Češke kuće. Obećavam da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem i da ćemo pokloniti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj“.

Predsednik Srbije je objasnio da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.

Takođe, Vučić je zahvalio Zemanuna ordenu koji moji mu je dodelio.

“Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja danas nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-česko prijateljsko, da radim što je moguće više, I za to imate moje obećanje”, rekao je Vučić.

Dodao da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.

- Advertisement -
SourceTanjug
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti