7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ŠTIĆENO LICE: Zna li služba sa kime se druži Danilo Vučić?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Braneći sina Danila od jedne optužbe predsednik Srbije Aleksandar Vučić indirektno je javnosti dao argument za drugu. Izjava predsednika Srbije aktuelizovala je pitanje kvaliteta bezbednosne zaštite njegovog sina koji je u više navrata fotografisan u društvu osoba povezanih sa licima koje se terete za neka od najtežih krivičnih dela.Danilo Vučić sa Damjanom Šobiće, članom navijačke grupe „Danilo Vučić sa Damjanom Šobiće, članom navijačke grupe „“Alkatraz“ FOTO: Printscreen

Naime, negirajući umešanost Danila Vučića u pokušaj preuzimanja kontrolu nad navijačkom grupom Partizana, nakon hapšenja najvećeg pripadnika „Principa“, o čemu je pisano na društvenim mrežama, predsednik Republike je naveo da je upravo njegov sin bio na meti kriminalaca, a kako je portal Direktno to preneo, doživeli smo da nam režimski mediji i predsednik stavljaju metu jer smo „pozvali na Danilovo ubistvo“.Vučiću kriv Direktno.rs što kriminalci i navijači spominju njegovog sinaOdgovor redakcije Direktno.rs: Za sve što nam se desi, biće odgovoran VučićKO NAS ZASTRAŠUJE? Sumnjivi tipovi s tetovažama ispred redakcije Direktno.rs!

Vučić je rekao za televiziju Prva, oni, ne precizirajući o kome se radi, su terali dvojicu kriminalaca, narkodilera iz Valjeva, da se približe njegovom sinu kako bi mogli da ga ucenjuju.

- Advertisement -

– Naše obaveštajne službe za sve to imaju dokaze. Terali su ih da se približe Danilu, da mu podvode devojke, da ga teraju da pije, da mu posle toga nude drogu i onda to slikaju i pošalju meni i kažu ako hoćeš da nas goniš ne možeš to da činiš – između ostalog je rekao Vučić.Aleksandar Vučić sa Nebojšom Stefanovićem, ministrom odbrane, ranije policije FOTO: Ministarstvo odbraneAleksandar Vučić sa Nebojšom Stefanovićem, ministrom odbrane, ranije policije FOTO: Ministarstvo odbrane

Prema mišljenju Danasovih sagovornika ovakva tvrdnja predsednika Srbije može da se razume ili kao optužba na račun obaveštajnih službi zaduženih za obezbeđenje njegovog najbližeg okruženja ili kao priznanje da njegov sin ne postupa u skladu sa činjenicom da je štićeno lice.

Naime, Zakon o predsedniku precizira da predsednika i članove njegovog domaćinstva obezbeđuju policija, Vojska Srbije i drugi organi u skladu s potrebama predsednika Republike i propisom koji donosi Vlada. Uredba o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata navodi da osim fizičke, zaštita podrazumeva, između ostalog, i kontraobaveštajnu zaštitu, kao i preduzimanje preventivno-bezbednosnih mera.

- Advertisement -

Kada se sve ovo uzme u obzir, sagovornik Danasa iz bezbednosnih krugova koji je želeo da ostane neimenovan ističe da je praktično nemoguće da lica iz kriminogene sredine dođu u blizinu štićenog lica, a da to prođe mimo znanja nadležnih.Rat „grobara“ saopštenjima: Koja je uloga Danila Vučića?„Fukare, brate Danilo“: U ime oca i sina…

Kako ističe sagovornik, u takvim situacijama se štićeno lice upozorava, ali ono ne mora da postupa po tim naredbama. Procedure dalje nalažu da se o kontaktu obavesti nadležni starešina, pa i lice zbog kojeg se neko štiti, u konkretnom slučaju predsednik Republike. Međutim, u praksi se takve stvari retko čine, jer ljudi ne žele da se zamere štićenom licu, i budu sklonjeni sa tog zadatka.„Kobre“ čuvaju predsednika Srbije FOTO: Ministarstvo odbrane

Predsednika Srbije još od perioda dok je bio ministar odbrane štiti jedinica vojne policije „Kobre“. Prema nepotvrđenim saznanjima, ista jedinica zadužena je i za zaštitu članova njegovog domaćinstva.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije za Danas precizira da procedura nalaže da se svaki kontakt štićenog lica proverava i da nadležni organi, u ovom slučaju Vojnobezbednosna agencija, izrađuju procene ugroženosti.

– Zaključci mogu da variraju, od toga da se traži hapšenje tih lica do toga da se štićeno lice udalji od njih. Međutim, štićeno lice ne mora da postupa po naredbama, u kom slučaju se sve to stavlja u službenu belešku i zvanično evidentira. Dakle, sami službenici na terenu ne mogu u svakom trenutku da znaju s kim se viđa štićeno lice, ali takvi susreti ne mogu da se ponavljaju bez znanja nadležnih službi – ističe Antić.Danilo Vučić sa Aleksandrom Vidojevićem FOTO: KRIKDanilo Vučić sa Aleksandrom Vidojevićem FOTO: KRIK

Podsetimo, Danilo Vučić je više puta fotografisan u društvu sa Aleksandrom Vidojevićem, jednim od vođa navijačke grupe „Janjičari“, kojem se sudi zbog demoliranja kluba „Komitet“. Vođa ove grupe – Veljko Belivuk, trenutno se zajedno sa najbližim saradnicima nalazi u pritvoru jer se sumnjiči za više ubistava i trgovinu narkoticima.

Programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović ističe da izjava predsednika Srbije može da se razume kao optužba da službe zadužene za zaštitu njegovog sina ne rade svoj posao.

– Predsednik svakako ima pravo da ukazuje na propuste nadležnih službi ukoliko smatra da oni postoje. Međutim, ne bi bilo dobro ukoliko se ispostavi da se ovakvi podaci čuvaju i lansiraju u javnost u politički pogodnom trenutku – navodi Petrović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti