TITO i JA: Aleksandar Đorđević 42 godine kasnije

Obavezno pročitajte

TITO – propagandna laž koja još uvek odjekuje …

Euforija koja je vladala, skoro do kraja 20. veka za ćopavim bravarom naizgled je splasnula. Istina o zločinima komunističke vladavine polako izlazi iz senke, ali očiledno ima i onih koji još uvek gaje fascinaciju likom i delom Josipa Broza Tita

„Maršal, za neupućene ili za one koji žele da ga zaborave, odgovoran je za italijanski holokaust, za ubistvo hiljada Italijana, svih vera i političkih boja koji su po pravilu optuženi za kolaboracionizam, streljani“,rekao je Vakareza.

- Advertisement -

Sliku da je Pertini bio najdraži predsednik Italijanima, stvorila je spretna medijska kampanja koja je oko njega izgradila kroz slike proučene „ad hoc“ da bi stvorili anđeosku viziju, altruističnu, ali apsolutno ne odgovarajuću na stvarne činjenice. Kada je reč o čoveku koji ima najvišu funkciju u državi, ne može se zanemariti kakav je bio njegov život u istorijskom trenutku, delikatnom poput posleratnog perioda“. izneo je u svojoj kolunmi italijanksi političar Angel Vakareza

Alt="Tito"
Tito i Pertini

Prijateljstvo između Tita i Pertinija, u Italiiji nikada nije bilo pozdravljano kao pozitivno. Za vreme vladavine Pertininija, partizanskog predsednika, kako ga neki nazivaju moćna propagandna mašina stvarala je iluziju o njegovoj veličini i voljenosti u narodu, baš kao i u bivšoj SFRJ, za ličnost kao što je Tito.

Mitska Hidra, propagandna mašinerija koju je Gebels stvorio za Hitlera i fašiste usvojena je od strane komunista i negovala kult ličnosti kao što su Tito i Pertini. Uticaj ove mašinerije oseća se i danas.

Voljeni srpski košarkaš i trener Aleksandar Đorđević, koji je isto tako cenjen u Italiji na svom Twiter nalogu objavio je fotografiju na kojoj se nalaze u prvom planu Tito i Pertini a iza njih dečak, Sale Đorđević od 11 godina.

Srećan dan oslobođenja! – napisao je Đorđević uz ovu fotografiju:

Na fotografiji su u prvom planu tadašnji predsednik Italije Sandro Pertini i predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Ipak, ovog puta nije bilo bitno ono što je u fokusu, već čovek koji se nalazi iza njih. Iza njih se nalazi dečak Aleksandar Đorđević.

Iako su brojnii mediji u Srbiji preneli ovaj tvit kao vest i aludirali na oduševljenje italijana fotografijom, takav zaključak ne može da se izvuče iz čitanja komentara ispod fotografije. Postoji verovatno još uvek onih u Italiji koji poštuju Pertinija ali Tito svakako ne izaziva oduševljnje.

Nije izostala ni reakcija domaćih pratioca sa twitera pa je tako poznati srpski nacionalista Goran Davidović postavio fotografiju na kojoj je na italijanskom napisano „Tito je bio ubica“ uz komentar „Italijani ti ovo neće zaboraviti. A ima još i nas Srba koji ne bolujemo od amnezije.“

Motiv Aleksandra Đorđevića ostaje nejasan, zašto je dan oslobođenja italijanima čestitao sa fotografijom na kojoj se nalazi Tito. Verujemo da je ne znanje u pitanju i verujemo da je potrebno da se ulože dodatni napori kako bi se istina što brže širila.

U međuvremenu pogledajte kako je ekipa Saše Đorđevića prošla u Beogradu OVDE

Ostavite komentar

Najnovije objave

Pogledajte oružanu pljačku menjačnice u Temerinu (VIDEO)

Sinoć oko 20 časova došlo je do oružane pljačke u menjačnici u centru Temerina. Kako se saznaje iz PU...

Još priča na sličnu temu