TIODOROVIĆ: Možemo do kolektivnog imuniteta za 2 nedelje

Obavezno pročitajte

Na pragu kolektivnog imuniteta možemo biti ako budemo vakcinisali dva miliona stanovnika, kojima ćemo pridodati i onaj broj koji je prirodnim putem stekao antitela, što bi ukupno bilo negde 60 do 70 odsto. A tih dva miliona možemo stići za 15 do mesec dana, što zavisi od dinamike isporuke proizvođača vakcina, kazao je za Blic epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović.

Prema rečima epidemiologa Tiodorovića interesovanje za vakcinu ne jenjava, ali je porasla i potražnja ruske i kineske vakcine u regionu, te su sada i Hrvatska i Mađarska zainteresovana za njih.

“Mi stvarno možemo da vakcinišemo dva miliona stanovnika čak i za 15 dana, i danas će biti dobar broj vakcinisanih. Dakle, još ako bi dinamika išla malo brže što zavisi od proizvođača, onda bi to bilo sjajno zaista. Što se Kovaksa tiče, tu zaista ništa nismo dobili još uvek, dobro je to što su naši procenili da je bolje ići na bilateralne ugovore, jer kao što vidite, tome se sada okreću i Hrvatska i Mađarska”, kaže za Blic profesor Tiodorović.

- Advertisement -

Kako dalje ističe Tiodorović, osim broja vakcinisanih veoma je važno i pridržavanje mera, jer se na vakcinaciju odlazi onda kada je osoba zdrava, a ukoliko dođe do većeg broja zaraženih, onda se i sama imunizacija odlaže.

Kada ćemo imati 2 miliona vakcinisanih

Prema poslednjim podacima vakcinu je primilo 1.018.937 ljudi, od tog broja, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa je do sad dobilo više od 635.000 ljudi.

S obzirom da nisu svi vakcinisani u istom danu, zato se od momenta kada bude dostignuta cifra od dva miliona, dodaju još tri nedelje u proseku, iako već u tom trenutku veliki broj građana ima stečena antitela.

Na tri nedelje, dodaju se još dve nedelje posle druge doze (period za sticanje antitela), pa bi se za nekih mesec dana od dostigute cifre moglo reći – da Srbija je na pragu kolektivnog imuniteta.

SourceBeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

PANIKA NA PODGORIČKOM AERODROMU.

Danas se na podgoričkom aerodromu odigrala scena koja može parirati gotovo svim holivudskim akcionim hit filmovima. Naime, pilot poljske...

Još priča na sličnu temu