PATRIJARH PORFIRIJE OKREĆE NOVI LIST: Neće biti strančarenja

0
350

„Moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem ovaj saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči“, rekao je novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u Sabornoj crkvi, nakon svečanog ustoličenja.

“Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim činom stavljen pred mene, iznesem radosno i poslušanju Svetom arhijerejskom saboru. Da kao 46. patrijarh budem makar u najmanjoj meri skromnim naslednik mojih svetih prethodnika. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli moji sveti prethodnici. Nama je ostavlje uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva.

Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugde gde jeste, živi punim plućima i da svaki hriščanski živi potpunu slobodu. Danas, nažalost, živimo u vremenu kad su mir i jedinstvo, nažalost i u Crkvi u ljudskom aspektu, uzdrmani. Svi smo pozvani upravo na tu službu miru i jedinstvu.

Tim putem nameravam i sam da hodim i da vodim Crkvu koja mi je poverena. Poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje. Za takav cilj vredi živeti i vredi svoj život položiti. Crkva je pozvana da sabira i spaja i služi miru i jedinstvu. Zato se moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranje i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem ovaj saborni duh.

Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči.”, rekao je novoizabrani patrijarh.

Ostavite komentar