IZVRŠITELJI REŽU: 23.000 obustava penzija

Obavezno pročitajte

Penzijsko invalidski fond (PIO) trenutno sprovodi 23.000 obustave penzija na osnovu rešenja izvršitelja, najviše za dugovanja penzionera za struju, komunalije i telefon, pišu Novosti.

U Fondu nagašavaju da je reč o broju obustava a ne penzionera, jer jedan penzioner može imati više od jednog izvršenja na penziju koju prima. Prema zakonu koji se sprovodi od 1. januara ove godine, izvršenje na penziju se može sprovesti do trećine iznosa penzije. Ako ona ne prelazi iznos prosečne penzije, penzioneru se može mesečno na ime duga uzeti do četvrtine penzije, dok se izvršenje na penziji koja ne prelazi najniži iznos može sprovesti do njene desetine. Do kraja prošle godine zakon je predviđao da se obustava može sprovoditi do dve trećine penzije. U tekstu se navodi i da je PIO dužan da sprovodi izvršenje u isnosu koji je utvrdio uzvršitelj, a ako penzioner ima neku primedbu mora se obratiti – izvršitelju. Tek ako Fondu stigne novi zaključak izvršitelja ili suda, može se nešto promeniti. 

SourceNovosti

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu