10.5 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

OPOZICIJA: 6 meseci dovoljno da Vučić bude oduvan sa vlasti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vreme ističe. Do kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore ostalo je svega godinu dana, a dijalog vlasti i opozicije ne samo da nije počeo, nego se ne zna ni kad će, ni ko će u njemu učestvovati. Postavlja se pitanje da li će biti dovoljno vremena da se u tim pregovorima postigne dogovor oko izbornih uslova i da se isti primeni. Pojedini lideri opozicionih stranaka navode za Nova.rs da izborni uslovi nikada neće biti u potpunosti fer dok SNS upravlja državom, podsećaju i da su i 2000. bili katastrofalni, kao i da će uz promene u medijima i sprečavanje pritisaka na glasače i šest meseci biti dovoljno da Aleksandar Vučić „padne“.

Do 3. aprila 2022, datum koji je Vučić naveo kao najkasniji termin za održavanje predsedničkih, beogradskih i vanrednih parlamentarnih izbora, ostalo je 14 meseci. Ipak, treba imati u vidu da će kampanja početi od 90 do 45 dana ranije, što znači da je ostalo možda i manje od godinu dana do raspisivanja izbora, a samim tim i manje vremena za međustranački dijalog i primenu eventualnog dogovora vlasti i opozicije.

Iako se vlast obavezala na dijalog sa opozicijom uz posredovanje Evropskog parlamenta, u ovom trenutku se ne zna kada će on početi ni ko će sve u njemu učestvovati, kako iz redova vladajuće koalicije tako i iz redova opozicije. Nije obelodanjeno ni ko će izvesno u tim pregovorima učestvovati u ulozi evropskog posrednika.

- Advertisement -

Mada opozicija u ovaj dijalog polaže velike nade, jer je cilj izlazak na izbore, postavlja se pitanje da li će biti dovoljno vremena da se održe pregovori i primeni ono što su dogovorili predstavnici vlasti i opozicije.

Teorija pojedinih opozicionara je da Ivica Dačić, koji je za dijalog nadležan kao predsednik Skupštine, namerno odlaže početak pregovora kako bi ostalo manje vremena za primenu eventualnog sporazuma.

Đilas: Šest meseci dovoljno da Vučić bude oduvan

- Advertisement -

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, kaže za Nova.rs da veliki broj ljudi i u ovim uslovima shvata šta je Aleksandar Vučić uradio od Srbije i spreman je da to pokaže na izborima. On navodi da je uz promene u medijima i onemogućavanje pritiska na ljude “i šest meseci dovoljno da režim bude oduvan sa politicke scene”.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“A sam Aleksandar Vučić ne bi izdržao ni pola tog perioda kada više ne bi mogao kao danas da dva sata uživo na pet televizija deli vakcine i savete, pa onda jos toliko drži konferenciju za štampu. A to neće više moći ni on ni bilo koji budući predsednik, kao što nikada nije mogao nijedan prethodni”, smatra Đilas.

Grbović: Nije pitanje vremena, već političke volje

Da izborni uslovi nikada neće biti u potpunosti fer dokle god SNS upravlja državom, smatra Pavle Grbović, lider PSG. On međutim veruje da i  u ovako kratkom roku mogu da se upristoje “do nivoa koji omogućava političko delovanje”.

Pavle Grbović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Ukoliko postoji politička volja, sporazum može da se postigne za jedan dan, a onda i da se uz kontrolnu ulogu Evropske Unije započne njegovo sprovođenje u delo. Dakle, nije pitanje ima li vremena i načina, jer ima, već ima li političke volje”, smatra Grbović.

Da ima vremena misli i Zoran Lutovac, predsednik DS.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Ima vremena, ako ima volje da do toga dođe ili ako pritisak građana bude dovoljno jak, a EU bude posvećena primeni sopstvenih standarda i vrednosti”, navodi on za Nova.rs.

Aleksić: Ako pregovori počnu u februaru…

Biće vremena, ukoliko se krene na vreme sa pregovorima i ako primena dogovorenog počne u narednih nekoliko meseci, kaže Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ukoliko krenu razgovori u februaru, ima vremena. Bilčik je rekao da su oni spremni, ali vlast odugovlači otpočinjanje razgovora, a samim tim i implementaciju eventualnog dogovora. Već smo govorili da nam je u tom medijskom smislu potrebno devet meseci, od normalizacije do raspisivanja izbora”, navodi Aleksić za Nova.rs i dodaje da je vlast u kampanji non stop, a da je za opoziciju potrebno da se mnogo pre raspisivanja izbora otvore mediji.

Tadić: I 2000. izborni uslovi bili su katastrofalni

Sa druge strane, lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić smatra da nije ostalo dovoljno vremena da se promene izborni uslovi i da se oni primene. On, međutim, kaže da to ne znači da bi trebalo da odustajemo od borbe za izborne uslove.

Foto: Vesna Lalić

“Međutim, borbu za promenu ovog režima ne smemo isključivo time uslovljavati i svoditi samo na izborne uslove. U tom smislu ni to što nije ostalo dovoljno vremena ne bi trebalo da nas obeshrabri, jer pobeda ne zavisi samo od izbornih uslova, već pre svega od naše energije i organizovanosti”, navodi Tadić, jedan od predstavnika opozicije.

On podseća da su i 2000. izborni uslovi takođe bili katastrofalni.

“Takođe, podsećam da smo na vreme pozvali opoziciju da se dogovorimo. Na taj poziv se nisu odazvale stranke tzv. UOPSa, kao ni Dveri. SSP, DS i PSG su ovih dana uputili predlog koji je naišao i na kritike stručne javnosti i opravdano zahteva ozbiljnu raspravu, a samim tim i vreme ukoliko bi se taj predlog uzimao u obzir”, zaključuje Tadić.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Nasa Borba bi imali veci znacaj kada bi prestala da bude medij lazne popozicije. Svi sada znamo ko su Djilas i drustvance. Cenio sam vas medij dok nisam provalio da i vi i Srbin. info dolazite iz istog dvorista. Dobro znate da postoji prava opozicija koja ce uskoro da preuzme vlast. Sta cete onda?

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: