HEROJ RAKITE, DESKO: Ne dam reku, pa neka odem u zatvor

Obavezno pročitajte

„Imam više od 60 krivičnih prijava zbog toga što branim Rakitsku reku, već dve godine mi ne daju da zapalim sveću na mestu na kojem mi se sin udavio… Pare da platim prijave nemam, pa ću tražiti da idem u zatvor u zamenu“, počinje svoju priču za Nova.rs, Desimir Stojanov Desko iz Rakite, predsednik mesne zajednice i aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Desimir Stojanov Foto: Nensi Radojković/Odbranimo reke Stare planine / Facebook

Desko se već godinama bori protiv izgradnje hidroelektrane u pomenutom selu koje se nalazi nedaleko od Babušnice. U svojoj nameri da planinske vode ne “promene svoj tok” u investitorske cevi, uspeo je da “zaradi”  više od 60 krivičnih i prekršajnih prijava, a više ni sveću sinu koji se udavio u pomenutoj reci pre 36 godina kada je imao samo 5 godina, ne može da zapali. Tačnije, njegov sin Goran upao je u tu reku, a njegovo telo pronađeno je 150 metara nizvodno, baš na mestu gde se gradi elektrana.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
- Advertisement -

“Ukupno imam više od 60 krivičnih prijava. Evo, pre nekoliko dana sam zaradio još dve. Kažu da je to zbog toga što sam pokidao traku na gradilištu i da im nisam dao rade. Kažu da sam ih gađao kamenjem”, priča Desko.

Desimir Stojanov Desko, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tvrdi da je investitor Goran Belić posle izbora dobio upotrebnu dozvolu za te radove, ali da je to, kako on kaže, “original falsifikata”.

“Inspekcija ne dolazi da vidi šta se dešava. On je prokopao svuda, i gde je moglo i gde nije. Nekoliko cevi je začepljeno kamenjem, te ni ne mogu da funkcionišu. To je strašno. Stavili su traku na privatne posede, cevi vire iz reke, štrče…”, navodi Desimir Stojanov Desko.

Kaže da gore, gde se sve gradi, nema više nikoga, da je objekat nezaštićen i “opasan po život”.

“To je gore visoko, nezaštićeno je, sreća pa nema nikog tamo, niko se ne penje, pa ne može ni da strada”.

desko

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

  Ističe da će se do kraja boriti za očuvanje reka Stare Planine, po cenu toga da ode u zatvor.

“Ja novca da platim sve te krivične prijave nemam. Šta ću… ako bude trebalo idem u zatvor u zamenu”, kaže Desko.

Podsetimo, pre dve godine je u žižu javnosti dospeo i zbog crnog džipa koji je, kako je tada navedeno, kružio Rakitom u potrazi za Desimirom. Tada je prijavio da mu je ugrožena bezbednost. Takođe je privođen na ispitivanje zbog bombe koja je navodno bila postavljena nedaleko od kuće u kojoj su bili smešteni ljudi sa gradilišta, a Desko je prošle godine čak pretio i samoubistvom s namerom da zaustavi uništavanje Stare planine.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Bezbožna vlast u Ukrajini otima velike svetinje“: Joanikije o drami u Kijevsko-pečerskoj lavri

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom u sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio je danas moleban, molitvu...

Još priča na sličnu temu