Zelenski: Izbori u Ukrajini ako zapadne zemlje obezbede sredstva za održavanje

Obavezno pročitajte

MOSKVA – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će dozvoliti održavanje izbora u toj zemlji ako Zapad bude obezbedio sredstva za to. Za održavanje izbora u mirnodopskim uslovima potrebno je oko pet milijardi dolara, a teško je odrediti koliko bi oni koštali u ratnom stanju, prenosi Tas, javlja Tanjug.

„Logika je da ako branite demokratiju, onda tokom rata morate razmišljati o tome, a izbori su jedan element zaštite. Neću održati izbore na kredit, neću uzimati novac od oružja i davati na izbore. Ali, hajde da onda zajedno rizikujemo. Posmatrači treba da budu u rovovima”, rekao je Zelenski.

- Advertisement -

Zapadni partneri Kijeva, koji su od izbijanja rata umnožili isporuke oružja Ukrajini, takođe izdvajaju sredstva za podršku ukrajinskoj ekonomiji, i insistiraju na održavanju izbora u predviđenom roku.

Konkretno, američka republikanska senatorka Lindzi Grem, koji je posetila Kijev ove nedelje, navela je da predsednički izbori moraju biti održani na vreme, bez obzira na neprijateljstva.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da će izbori biti održani na kraju rata, „a ne na zahtev bilo kog partnera Kijeva”.

Kako navodi Tas, u Ukrajini se već dugo vode rasprave o mogućem otkazivanju parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji bi trebalo da budu održani u oktobru ove, odnosno u proleće 2024. godine, ali prema ustavu ne mogu se održati u vreme vanrednog stanja, koje je u julu parlament produžio za 90 dana, dovodeći u pitanje održavanje oktobarskih izbora.

Zelenski je više puta izjavio da se izbori za šefa države mogu održati tek nakon završetka rata.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu