„Njujork tajms“: Kijev ne sluša uputstva Pentagona

Obavezno pročitajte

Uprkos očiglednom neuspehu svoje dosadašnje strategije, Ukrajina i dalje otkazuje poslušnost i ne obazire se na savete Amerike da fokusira svoje raštrkane trupe kako bi lakše uspela da izvede proboj.

Pentagon, naime, veruje da bi Kijev trebalo da snage koncentriše na jednom delu linije fronta i tako pokuša da savlada rusku odbranu.

- Advertisement -

Umesto toga, prema pisanju „Njujork tajmsa“, ukrajinski komandanti se i dalje tvrdoglavo drže ravnomernog rasporeda trupa između istoka i juga.

„Očigledno se suprotstavljajući savetima Pentagona“, najviši ukrajinski general na istoku Aleksandar Sirski, pozvao je, prema pisanju „Njujork tajmsa“, da se „na sve načine“ odbrane oblasti u kojima Rusija preti da ostvari dodatne dobitke.

„Neprijateljske jedinice nastavljaju da nanose štetu artiljerijom, minobacačima i avionima. U takvim uslovima, moramo odmah preduzeti sve mere da ojačamo našu odbranu na ugroženim linijama i napredujemo tamo gde je to moguće“, rekao Sirski.

Američki zvaničnici, inače, već neko vreme za neuspehe pompezno najavljivane kontraofanzive krive upravo lošu ukrajinsku strategiju, prenosi RT.

„Nećemo odustati od Harkova, Donbasa, Pavlograda ili Dnjepra. I to je to. Neka svi svetski analitičari zaborave na to“, odvratio je nedavno Zelenski na takve kritike svojih zapadnih saveznika.

Rusi, tvrdi Sirski, trenutno pregrupišu svoje snaga i sredstava, a istovremeno šalju i novoformirane brigade i divizije.

„Ključni cilj Rusije je povećanje nivoa borbenog potencijala i nastavak aktivnih ofanzivnih dejstava“, rekao je on.

Zapadni mediji nedavno su izvestili da NATO generali pomažu Ukrajincima da promene svoju strategiju, budući da su nezadovoljni zbog toga što su ukrajinske snage rasute po frontu.

„Njujork tajms“ je pisao i da je tokom video-konferencije s tri zapadna vojna komandanta, glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni pristao da koncentriše snage u jednom pravcu, ali da se to još nije dogodilo.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu