Zašto su najpopularniji srpski proizvodi često skuplji kod nas nego u regionu

Obavezno pročitajte

Najpopularniji srpski proizvodi često su jeftiniji u komšiluku nego kod nas.

„Plazma“, „Moja kravica“, „Dijamant“ ulje, „Smoki“, „Eurokrem“, česti su brendovi na rafovima u Crnoj Gori i Bosni, a neke razlike u cenama su frapantne. Primera radi, pola kilograma čuvenog „Eurokrema“ Srbi plaćaju 450 dinara, u Bosni je on 385, a u Crnoj Gori 300. Glavni krivac staje u jednu reč – marže, prenosi Nova.rs.

- Advertisement -

Kako bi proverili da li su srpski proizvodi zaista jeftiniji u inostranstvu nego kod nas, upoređene su cene čuvenih brendova ulja, mleka, slatkiša i flipsa u našim i prodavnicama u Crnoj Gori i BiH:

Ulje

Ulje „Dijamant“ u Srbiji plaćamo 220 dinara po litru, jer je to maksimalna cena koju je odredila Vlada Srbije.

U Crnoj Gori on je tek sedam dinara skuplji, a u BiH – jeftiniji. Tako “komšije” plaćaju litar ulja iz Srbije 3,4 konvertibilne marke, odnosno oko 204 dinara.

Mleko

Litar dugotrajnog mleka „Moja kravica“, bez obzira na to što je proizvedeno u Srbiji, košta u proseku 150 dinara.

S druge strane, u Crnoj Gori je isti proizvod drastično jeftiniji. Tako komšije iz Crne Gore isto mleko plaćaju 0,99 evra, odnosno oko 116 dinara. U Bosni je, ipak koji dinar skuplje – oni plaćaju litar sprskog mleka 2,65 konvertibilnih maraka, odnosno 159 dinara.

Slatkiši

Poznati keks Plazma, koji je omiljen i u regionu, domaći kupci plaćaju oko 140 dinara. U Crnoj Gori ovaj keks je skuplji, pa košta 1,39 evra, odnosno 163 dinara, i to za 150 grama proizvoda. S druge strane, u BiH je cena ista kao i kod nas.

Kada je u pitanju poznati mleveni keks, pakovanje od 300 grama Srbe košta, u proseku, 250 dinara i to je povoljnije nego u regionu. Komšije u Crnoj Gori moraju da izdvoje više – 2,49 evra, što je 292 dinara. Situacija je ista i u BiH. Tamo je ovaj proizvod takođe skuplji engo kod nas, a košta 4,6 maraka, odnosno oko 275 dinara.

Još jedan proizvod koji se izvozi u države regiona je Eurokrem. Za pakovanje od pola kilograma, Srbi plaćaju oko 450 dinara. Međutim, identičan proizvod je u Crnoj Gori drastično jeftiniji, pa košta 2,55 evra, što je oko 300 dinara. Isti namaz jeftiniji je i u Bosni, gde košta 6,45 konvertibilnih maraka, odnosno oko 385 dinara.

Smoki od kikirikija u pakovanju od 50 grama, srpske potrošače košta oko 45 dinara. U Crnoj Gori i Bosni, doduše, ne postoji ova gramaža, već se isti proizvod prodaje u pakovanju od 40 grama. Tako u Crnoj Gori ovaj srpski proizvod košta 47 dinara za nešto manju količinu. U BiH, 40 grama košta pola marke, odnosno 30 dinara, što je svakako jeftinije nego u Srbiji.

Zbog čega je u regionu jeftinije?

Ekonomisti objašnjavaju da ima mnogo faktora koji utiču na to da su cene srpskih proizvoda niže u regionu nego kod nas.

Kada su u pitanju veliki, poznati brendovi, premije za proizvođače su visoke. Naravno, ulogu igraju i marže, odnosno zarade prodavaca kao poslenjih karika u lancu snabdevanja. Marže u Srbiji se čuvaju kao “poslovna tajna”, ali je jasno da su one često previsoke.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu