ŽALBA NA 11 MESECI NANOGICE: Pre 8 godina Mitrović se “uplašio”, ubio je i ostavio Andreu Bojanić na ulici!

Obavezno pročitajte

– Kad sam ispred sebe ugledao devojku, skinuo sam nogu sa gasa, počeo da kočim i sviram. Nisam siguran da li sam uspeo da ukočim pre kontakta. Udarac je bio jak. Sve se brzo odigralo. Uplašio sam je jako i nastavio da vozim. To je za mene bio šok. Skrenuo sam u jednu ulicu i pozvao oca, koji je došao po mene, a zatim smo zajedno otišli u policiju. Žao mi je zbog svega. Ovaj događaj je u potpunosti promenio moj život – rekao je Aleksandar Mitrović na početku suđenja pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, 2016. godine kada je optužen da je 18. jula 2013. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala Andrea Bojanić (17).

Na pešačkom prelazu u Ustaničkoj ulici, Mitrovićev sin  je “pokosio” Andreu Bojanić džipom BMW X6, a potom pobegao sa mesta nesreće. Pobegao je kod oca, Željka Mitrovića.

Činjenica je da je Andrea prelazila ulicu na crveno svetlo, ali je i činjenica da se vozilo kretalo brzinom većom od dozvoljene i da je počinilac pobegao sa mesta događaja.

- Advertisement -

Portal raskrikavanje.rs detaljno se bavio sramnim sudskim postupkom koji je usledio, a koji će ući u anale ljudske sramote i beščašća. Naime, Aleksandar Mitrović osuđen je prvostepenom presudom na godinu dana kućnog zatvora.

Posle burnih reakcija javnosti Apelacioni sud je početkom 2020. godine poništio presudu i naloženo je ponovno suđenje. Za četiri godine suđenja bilo je četiri veštačenja, a najviše sporenja bilo je oko toga kojom brzinom je Mitrović vozio i da li je Bojanić ulicu pretrčavala ili ne.

U ponovljenom postupku, mladi Mitrović je u oktobru prošle godine osuđen u Prvom osnovnom sudu na 11 meseci kućnog zatvora, kao i zabranom upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od godinu dana.

U aprilu ove godine, Apelacioni sud počeo je razmatranje žalbi na presudu Prvog osnovnog suda.

Jedan veštak je čak i naveo nepostojeću povredu na njenoj nozi kao argument da je trčala. To bi, prema rečima stručnjaka sa kojima je Raskrikavanje razgovaralo, bila olakšavajuća okolnost za Mitrovića.

Olaksavajućih okolnosti je u ovom procesu bilo nekoliko – činjenica da je pokojna Andrea ulicu prelazila na crveno, zatim to što Mitrović nije ranije osuđivan, kao i da je u vreme nesreće imao 19 godina.

Uz veštake, ključnu ulogu u izricanju kazne, po kojoj život jedne devojčice vredi godinu dana nanogice dalo je tužilaštvo. Naime, optužnica za dela za koja se Mitrović tereti ublažena je tako što se tvrdi da je do nesreće došlo iz nehata za šta je propisano maksimalna kazna od godinu dana zatvora.

U prvom nalazu koje je u februaru 2014. izradio veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić sa dvojicom saobraćajnih inženjera, navodi se da je Mitrović vozio oko 65 kilometara na čas, kao i to da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu.

Svoje tvrdnje da je Bojanić pretrčavala ulicu Aleksandrić je potkrepio time što je praktično falsifikovao obdukcioni nalaz. Odnosno u svom veštačenju naveo je da je Bojanić imala povrede na potkolenici, a kojih zapravo nema u zapisniku nakon obdukcije.

Tadašnja tužiteljka Milena Božović zatražila je poništaj veštačenja, ali i Aleksandrićevo zvanično izjašnjenje u ovom slučaju.

– Integritet veštaka je doveden u sumnju i medicinsko veštačenje koje postoji u spisima predmeta je kompletno ništavo. Ono što je u njegovom nalazu potkolenica – u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povreda koje Aleksandrić navodi nema – kazala je tada Božovićeva.

U zvaničnom izjašnjenju Ministarstvu pravde Aleksandrić je rekao da je permutovao povrede, piše u dokumentaciji u koju je Raskrikavanje imalo uvid.

Da li je zbog toga snosio bilo kakve posledice nije poznato, ali se Aleksandrić i dalje nalazi na listi sudskih veštaka.

Međutim, četiri godine kasnije, četiri profesora sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada došli su do drugačijih nalaza. Analizom video snimka saobraćajne nezgode utvrdili su da je Mitrović vozio oko 80 kilometara na čas, kao i to da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je Bojanić pretrčavala ulicu.

U veštačenju profesora iz Novog Sada takođe se navodi i da je Mitrović mogao da izbegne tragediju da je vozio propisanom brzinom od 50 kilometara na čas. Takođe, naveli su i da je Andrea Bojanić zbog prelaska na crveno svetlo izazvala opasnu situaciju, kao i da je Mitrović tome doprineo brzom vožnjom.

U veštačenju sudske medicine koje je izradio Zoran Stanković navodi se da je smrt Andree Bojanić nastupila momentalno zbog višestrukih povreda glave. Telo pokojne Andree odletelo je 29 metara od mesta na kom je Mitrović naleteo kolima na nju, a od siline udarca su joj spale patike i čarape koje je nosila tog dana.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu