SRBIN JE STUDENT GENERACIJE U FRANCUSKOJ: Tamo dobio 2 stipendije, ovde ga policija šamarala i zatvarala bez vode i hrane!

Obavezno pročitajte

Bogdan Raonić je dečko kojim Srbija može samo da se ponosi. Ipak, Vučićeva Srbija je Bogdana hapsila kao što se hapse huligani, Vučićeva Srbija je Bogdana držala u zatvoru bez vode i hrane, diktatorska Srbija je Bogdana šamarala.

Bogdan Raonić, dobitnik dve stipendije od strane francuske Vlade, diplomirao je na prestižnom francuskom fakultetu, gde je proglašen i za studenta generacije. Istog Bogdana Raonića Srbija, tačnije srpska policija, je nakon prošlogodišnjih protestia, dok je sa drugarima šetao centrom Kragujevca, uhapsila bez razloga i 48 časova držala u zatvoru.

“Danas sam diplomirao i proglašen sam za valediktorijana (studenta generacije) za smer “matematika i fizika” na “Ecole Polytechnique”. Ne mogu da opišem koliko sam srećan zbog ovoga”, napisao je Raonić na Tviteru.

- Advertisement -

Podsetimo, na protestima prošlog leta, koje je obeležila naročita brutalnost policije, Bogdan Raonić je uhapšen u Kragujevcu i zadržan 48 sati, od toga 20 sati bez hrane i vode, dok je šetao gradom nakon demonstracija na 500 metara od skupštine grada, piše Direktno.

Kako je njegova majka tada objasnila, uhapšen je bez ikakvih dokaza da je bilo šta uradio. I to samo jer nije bio u kući dok su trajale demonstracije.

– Ja nisam nikakav lažni Če Gevera, nisam nikakav huligan ili ubica. Ja sam Bogdan Raonić, student, brat, sin i prijatelj i i ja se kunem da ću da uradim sve što je u mojoj moći da se ovo što se meni i mojim drugarima desilo ne desi nikome više – istakao je tada Bogdan.

I dok se mladi naučnici, naši talenti i naša budućnost školuju u inostranstvu kako bi se vratili u Srbiju i pomogli svojoj zemlji, naša vlast se prema njima ponaša kao prema kriminalcima.

– Ja sam patriota i to se ne može promeniti jednim hapšenjem, ali sam razočaran jer me je država izdala bez razloga. Nadam se da ću se vratiti u Srbiju, to mi je san da se vratim, kada budem bio dovoljno uspešan sa 30, 40 godina. I tamo ću da radim za Srbiju, za svoju zemlju, i da pričam da smo mi dobar narod – istakao je on nakon puštanja na slobodu.

Upravo mladi i obrazovani ljudi poput Bogdana su najveća pretnja za vlast.

– Bilo je jako traumatično, zadržali su nas 48 sati. Očekivali smo da će da nas puste, ali su nas ipak osumnjičili za nešto – rekao je Raonić i naveo da je do tada policajce viđao samo na filmovima.

On kaže da je te noći u policijskoj stanici bilo dosta momaka različitog uzrasta, neki i maloletni.

– Bila je to filmska scena, 30 mladih i svi su klečali, sedeli ili ležali na podu par sati, jer im je tako naređeno. Ispostavilo se da većina njih ništa nije ni uradila, a neki su dobili batine, povređeni su – rekao je Raonić.

Kaže da su neki mladići dobijali šamare, da je lično dobio dva, a da ne zna zbog čega, mada sumnja da je zbog toga što ga je neko od policajaca video kada je koristio telefon da majci pošalje SMS poruku da se nalazi u policiji.

– Nije nam bilo jasno zašto upotrebljavaju silu. Prema mojim drugarima i meni bili su manje grubi, valjda zato što su videli da nama oči nisu bile crvene od suzavca – kazao je Raonić.

On smatra da su te noći policajci u Kragujevcu postupali tako jer im je neko naredio da tako rade.

2 COMMENTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu