Zaharova: Mirovni sporazum sa Ukrajinom na osnovu plana Zelenskog je nemoguć

Obavezno pročitajte

Vlasti Ruske Federacije poručile su da je mirovni sporazum sa Kijevom „nemoguć“ na osnovu mirovnog plana od deset koraka, koji je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u novembru prošle godine.

„Nijedna od njegovih deset tačaka nije usmerena na pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rešenja za krizu, a njihova ukupnost je besmisleni ultimatum, koji ima za cilj odugovlačenje neprijateljstava. Na takvoj osnovi, mirno rešenje je nemoguće“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Advertisement -

Dodala je da Ukrajina i Zapad pokušavaju da „umanje“ visoku vrednost mirovnih predloga koje daju druge zemlje, a istovremeno pokušavaju da monopolizuju proces promovisanjem mirovnog plana Zelenskog.

„U suštini, kao što smo rekli, postoji borba na međunarodnom nivou, pokušaji da se beskrupuloznim manipulacijama proguraju neodržive ideje o nagodbi“, rekla je Zaharova.

Takođe je izrazila rusku zahvalnost za „posredovanje i humanitarne inicijative“ zemalja sa globalnog juga, napominjući da Moskva prati razgovore održane u saudijskom gradu Džedi tokom vikenda.

„Za razliku od režima u Kijevu, koji je prekinuo i zabranio pregovore sa Rusijom, mi smo uvek bili i ostali otvoreni za diplomatsko rešenje krize i spremni smo da odgovorimo na zaista ozbiljne predloge. Bez učešća Rusije i vodeći računa o njenim interesima, nijedan sastanak o ukrajinskoj krizi nema ni najmanju vrednost“, dodala je Zaharova.

Bez učešća Rusije, dvodnevni sastanak o načinima rešavanja tekućeg rusko-ukrajinskog rata u gradu Džedi održan je ovog vikenda, nakon sličnog sastanka održanog u glavnom gradu Danske Kopenhagenu u junu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu