Rusija objavila uslove za kraj rata sa Ukrajinom

Obavezno pročitajte

Samo kapitulacija Kijeva okončaće rusku ofanzivu u Ukrajini, poručila je danas Moskva, nakon što je prošlog vikenda održan sastanak delegacija dve države u Saudijskoj Arabiji.

Ovaj sastanak nije doneo napredak po pitanju okončanja rata u Ukrajini, prenosi index.hr.

- Advertisement -

„Uvereni smo da je zaista globalno, trajno i pravedno rešenje moguće jedino ako režim u Kijevu zaustavi neprijateljstva i terorističke napade“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnjih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Novi teritorijalne realnosti treba da budu priznate, treba da se osigura demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, dodala je.

Što traži Moskva?

Zaharova je naglasila da Moskva traži potvrdu „originalnih temelja suvereniteta Ukrajine: njen neutralni, nesvrstani i nenuklearni status“.

Te zahteve, koje je Moskva već objavila u trenutku kada je u februaru 2022. pokrenula ofanzivu, Kijev je odbacio.

Zaharova je to rekla pošto su se tokom prošlog vikenda  u saudijskoj Džedi održali razgovori četrdesetak ambasadora o Ukrajini, na kojima su bile delegacije zapadnih zemalja, brzorastućih ekonomija bliskih Moskvi, među kojima Kina i Indija, ali ne i Rusija.

Dugi razgovori bez napretka

Dugi razgovori među delegacijama nisu doveli do napretka kada se radi o sukobu, a nije bilo ni završne izjave.

Iako je Zaharova u ponedjeljak rekla da Moskva „visoko ceni posredovanje (…) njihovih prijatelja iz zemalja juga“, naglasila je da je „mirno rešenje nemoguće“ na temelju mirovne formule koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Mirovna formula Zelenskog je besmisleni ultimatum Rusiji“

„Ni jedna od njegovih 10 tačaka nema za cilj pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rešenja krize, a sve su one besmisleni ultimatum Rusiji, čiji je cilj produžiti neprijateljstva“, rekla je Zaharova.

Dvodnevni sastanak bio je deo diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju podršku, dopre i do zemalja „globalnog juga“ koje nisu bile voljne zauzeti stranu u sukobu, iako je pogodjena globalna ekonomija.

Blizak i Moskvi i Vašingtonu, Rijad nastoji da ojača svoj uticaj na međunarodnoj sceni.

Sredinom maja Zelenski je iznenada posetio Džedu tokom samita Arapske lige, rekavši da je zahvalio prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu na „njegovoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine“.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: