22.6 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

Za vikend zatvaraju sve, radnim danima kafići i restorani do 18 časova?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zatvaranje u najavi?

Beograd — Dok Srbija s nestrpljenjem očekuje verovatno najdreamatičniju sednicu Kriznog štaba, u medijima procurele informacije o mogućem kompromisu.
Podsetimo, broj novoobolelih od koronavirusa naglo je skočio na preko 4.000 dnevno, a članovi Kriznog štaba u prethodne dve sednice nisu uspeli da zauzmu zajednički stav oko pooštravanja mera. Medicinski deo traži zatvaranje skoro svega, dok ekonomski ne dozvoljava.

Ta neslaganja oko zatvaranja su otišla dotle da je dr Predrag Kon izjavio da ako se mere značajno ne pooštre, ne vidi svrhu ostanka medicinskog dela štaba u tom telu koje je oformila vlada s ciljem borbe protiv pandemije koronavirusa.

- Advertisement -

Nova sednica Kriznog štaba je zakazana za sutra, a zajedničkog rešenja još uvek nema, odnosno svaki deo štaba ostaje pri svojim ranijim stavpovima. Medicinski za zatvarfanje svega, osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi bar na sedam dana, i ekonomski koji se takvim najstrožijimj merama protivi.

Međutim, mediji navode da postoji mogućnost da se do sutra postigne kompromis, koji bi se ogledao u tome da se za vikend pred nama zaista zatvori sve osim prodavnica prehrambene robe, apoteka i pumpi, dok bi se radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata ograničilo na 18 časova.

U medicinskom delu Kriznog štaba, međutim, smatraju da takvo parcijalno rešenje ne može da nas spase od epidemiološke katastrofe u koju klizimo, pišu danas „Novosti“.

- Advertisement -

Oni sada ne žele, kako se navodi, da osustanu i da budu preglasani kao svaki put do sada jer za to imaju nekoliko razloga: procenu da je epidemiološka situacija sada zbog cirkulacije novog, britanskog soja korone kompleksnija nego ikad, činjenicu da će masovnije obolevanje da uspori dosad uspešnu masovnu imunizaciju, i opravdanu bojazan da će sa više od 4.000 hospitalizovanih opet morati da se otvaraju bolnice za kovid, a svi ostali pacijenti ostave bez punog obima zdravstvene zaštite.

- Advertisement -
SourceB92
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti