Vučić o Kurtijevim tvrdnjama i navijačima: Želi da uvuče Srbiju u sukob s NATO

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako se nada da će Srbija uspeti da sačuva mir, jer ne postoji ništa vrednije od mira.

Vučić je za televiziju Prva rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti traži „dovoljan razlog za besmislice koje izgovara“ želeći da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, ali da Srbija taj sukob mora da izbegne.

- Advertisement -

Na pitanje o Kurtijevim tvrdnjama da su 1990-ih navijači Crvene zvezde pokrenuli nerede koji su bili varnica za ratne sukobe i da će to i sada učiniti, Vučić je rekao da „ratne sukobe pokušava da izazove onaj ko o tome govori, a ne neko drugi“.

„Mi razumemo da oni Kosovo doživljavaju kao nezavisno, a oni prenebregavaju činjenicu da građani Srbije Kosovo vide kao deo Republike Srbije“, rekao je Vučić i dodao da bi tu trebalo tražiti kompromisno rešenje, ali da Kurti ne želi da traži rešenje, već da protera sve Srbe.

Komentarišući navode poslanice i predsednice spoljopolitičkog odbora britanskog parlamenta Ališe Kerns o švercu oružja iz centralne Srbije na Kosovo i navodima da britanski obaveštajci postavljaju temelje za rat na Kosovu, Vučić je rekao kako ne misli da London ima razloga da kreira rat na Balkanu.

On je najavio da će razgovarati sa britanskim predstavnikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, a da će 18. i 19. septembra imati susrete na različitim nivoima.

Vučić je rekao da Zapad potcenjuje Vojsku Srbije, koja je sada 12 puta jača nego pre 10 godina i da „više nije igra“ napasti Srbiju, posebno iz vazduha.

„Sve što danas leti u srpskom vazduhoplovstvu je do zuba naoružano, čak i transportne jedinice. Nastavljamo sa svim tim“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta time poručuje Srbija, Vučić je rekao da ne voli da šalje poruke i da Vojska treba da bude odvraćajući faktor za one koji bi da napadnu Srbiju i da bi danas onaj ko napadne Srbiju platio mnogo veću cenu nego 1999. godine.

On je dodao da Srbija ima korektan i profesionalan odnos sa NATO.

Vučić je istakao da je razgovarao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o donaciji vojnih sredstava Kosovu i istakao da je to protivno međunarodnom pravu, jer ne sme da postoji vojska Kosova.

On je dodao kako veruje da će Erdogan uskoro doći u Srbiju i da će moći da nastave razgovore.

O obustavi Anketnog odbora

Predsednik Srbije izjavio je i da se nije video ni sa jednim od advokata roditelja dece ubijene početkom maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

On je odbacio kao neistine ocene urednika televizije Nova S Slobodana Georgieva da je „direktno ili preko advokata, napravio dil“ sa roditeljima ubijene dece kako bi rad skupštinskog Anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti masovnih ubistava s početka maja, bio obustavljen.

„Za razliku od onoga što su oni govorili u svojim medijima, obišao sam i Dubonu i Malo Orašje. Razgovarao sam i sa troje roditelja dece ubijene u školi ali ih nisam već dugo vremena video. To govori da je svaki put politizacija svega, i nekih vanserijskih događaja, u kojima je teško pronaći krivca sem direktnog“, ocenio je Vučić.

Komentarišući krivičnu prijavu koju je podneo lider Stranke slobode pravde (SSP) Dragan Đilas zbog „krađe“ 5,5 kilometara deonice autoputa od Niša do Merdara, Vučić je rekao da je u pitanju političko delovanje, „malo glupo a mnogo nemoralno“.

„To govori o njihovom neznanju jer je u pitanju poluprofilni autoput. Govorili su da nam taj put nije potreban a ide preko Prištine i Gračanice do Tirane i Drača. Gradićemo i autoput punog profila, posebno deonicu koja povezuje Merošinu sa Prokupljem i Kuršumlijom, ali u ovom trenutku je dovoljan poluprofilni autoput“, rekao je Vučić.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko stoji iza Banjske: „Srpski državni vrh je kriv, potvrda toga – što ćute“

Nekadašnji načelnik u Ministarstvu odbrane i član stranke "Srbija centar" Petar Bošković ocenjuje za N1, povodom prošlonedeljnih dešavanja u...

Još priča na sličnu temu