Vučić o besplatnim udžbenicima: Ne postoji ništa besplatno, sve to na kraju plate građani

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, govoreći o inicijativi da đaci u celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu, dobiju besplatne udžbenike, da „ne postoji ništa besplatno“.

Dodao je da to na kraju uvek plate građani.

- Advertisement -

Video sam da neki kritikuju što nemamo besplatne udžbenike u Srbiji. Pa što ne hvalite onda (gradonačelnika Beograda Aleksandra) Šapića za besplatne udžbenike„, rekao je Vučić za televiziju Pink u Velikim Radincima, gde je prisustvovao završetku lokalnog puta do Sremske Mitrovice.

Prema njegovim rečima, kada grad, opština ili republika nešto plate, to su platili građani.

Ovo su takođe platili građani, osim što mi vodimo bolju politiku i imamo više novca, stabilnije javne finansije i možemo to da uradimo„, kazao je Vučić.

Podsetimo, onlajn peticiju za dodelu besplatnih udžbenika deci u čitavoj Srbiji, koju je jutros pokrenuo pokret „Kreni-promeni“, do sada je potpisalo više od 17.000 ljudi.

Peticija je upućena ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović i ministru finansija Siniši Malom.

Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno za svu decu u državi, a to ujedno znači da roditelji imaju obavezu da svojoj deci obezbede udžbenike i propratna nastavna sredstva„, navodi se u tekstu peticije.

Kako se dodaje, cifre koje su neophodne da se to sve obezbedi nisu male.

Ističe se da komplet udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda košta od 9.000 do 12.000 dinara, dok za učenike od petog do osmog razreda između 15.000 i 20.000 dinara.

Pokret „Kreni-promeni“ napominje da roditelj koji prima minimalnu mesečnu zaradu mora da odvoji trećinu ili polovinu svoje plate kako bi finansirao udžbenike za samo jedno dete, ne uzimajući u obzir dodatne troškove oko nabavke svesaka, pribora, ranca, garderobe i ostalog.

Mnoge države su uvele besplatne udžbenike, neke od tih zemalja su i Crna Gora, Severna Makedonija, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka…spisak je podugačak. Ovom spisku možemo dodati i Beograd, jer će osnovci iz Beograda ove godine imati besplatne udžbenike, a to zaslužuju i osnovci u ostatku Srbije„, naglašeno je saopštenju.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu