18.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

Vučić kao ovlašćeni diler pravi veliko skladište kineske vakcine?!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Institut „Torlak“ postoji punih 80 godina i ima kvalifikovanu radnu snagu i veliki broj različitih pogona za proizvodnju vakcina. Ruski stručnjaci su 11. februara ove godine boravili u institutu i zaključili su da 20. maja može da se počne ne sa proizvodnjom, već sa punjenjem ruske vakcine protiv korone. Dakle, sa svim neophodnim ljudskim i tehničkim resursima potrebno je tri meseca da se počne sa punjenjem u bočice već unapred napravljene vakcine!

Sa druge strane, Aleksandar Vučić je najavio da će Srbija zajedno sa Emiratima da pravi pogon za proizvodnju kineske vakcine i da će ta fabrika već od 15. oktobra ove godine da startuje proizvodnju. Dakle, za sedam meseci od livade do proizvodnje?! Postavlja se pitanje koji su to stručnjaci napravili procenu da je ovako nešto moguće?

Jer ako su ruski eksperti zaključili da već postojeći Torlak treba puna tri meseca da se pripremi da puni u bočice već napravljene vakcine, ko je to onda procenio da nekoj livadi treba samo sedam meseci da se transformiše u fabriku?! Takođe, koja radna snaga će raditi u toj novoj fabrici kada su nama već svi stručnjaci zaposleni na institutu Torlak i nema nikave šanse da u sedam meseci odškolujemo neke nove ljude.

- Advertisement -

Ono što je pak realno moguće napraviti u tih sedam meseci je veliko regionalno skladište za Sinofarm vakcinu, a onda to u medijima prikazati kao fabriku. Na ovaj način Vučić sebi pravi medijski i politički manevar koji će ponovo jako skupo koštati građane Srbije. Činjenice ukazuju da se oko vakcina vodi pravi geopolitički rat i nimalo nije pametno u sred Evrope napraviti veliko skladište za „kinesko naoružanje“. Pogotovo jer sem ličnog iteresa Aleksandra Vučića da bude ovlašćeni diler kineske robe ne postoji nikakav drugi nacionalni interes i korist.

Miroslav Parović

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti