VUČETIĆ: Tito se nijednom nije oglasio na temu variole, a Vučić tokom epidemije govorio da će „groblja biti mala“

Obavezno pročitajte

Vlast građane stalno plaši katastrofama – virusom, ratom, glađu – a problem Srbije je što naseda na tu manipulaciju strahom, izjavila je istoričarka Radina Vučetić, i podsetila da se Josip Broz Tito nijednom nije oglasio na temu variole i da je pustio struku da se bavi virusom dok se, kako je naglasila, Aleksandar Vučić „konstantno oglašavao“.

Vučetić, koja je i autorka romana „Nevidljivi neprijatelj“ o epidemiji velikih boginja (variola vera) u Jugoslaviji 1972. godine, poredeći odgovore Jugoslavije i Srbije na epidemije, navela je u intervjuu za NIN da se Vučić oglašavao katastrofičnim izjavama poput one da će „groblja biti mala“.

- Advertisement -

Krizni štab se, prema njenoj oceni, ponašao sramno i ponizno u odnosu na politiku iz 1972. godine.

„Permanentno su se pravdali u medijima da su insistirali na jednom a da je odlučivano drugačije i zaista ne razumem šta ih je sprečilo da posle prve takve odluke napuste Krizni štab i ogole situaciju do kraja – da je odluke donosia politika a ne struka, i da su se pitali Aleksandar Vučić kao ‘izabrani lekar građana Srbije’ i šarlatani poput (doktora Branimira) Nestorovića“, ocenila je Vučetić.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Vučetić je poručila da je sada pitanje da li će Srbija, posle svetlih stranica svoje istorije u Prvom i Drugom svetskom ratu, gde je bila na pobedničkoj strani, izabrati da kao 1990-ih bude na tamnoj strani istorije, obeleženoj ratovima, razaranjima i zločinima.

„Srbija je samo kalendarski u 2022. godini, inače je u 1989. i to sa pogledom uprtim u 1389. godinu. Upravo zbog nerazumevanja 1989. ostala je zaglavljena i nesposobna da razmišlja o sadašnjosti i ide u budućnost“, zaključila je Vučetić .

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu