ŠEŠELJ DOBIO POZIV ZA SASLUŠANJE U HAGU: Planira da ide

Obavezno pročitajte

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj dobio je poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koje je pravni naslednik Haškog tribunala.

Kako je Šešelj potvrdio u telefonskoj izjavi za Radio slobodna Evropa (RSE) saslušanje je zakazano za 1. jul. Šešelj je naveo da će se najverovatnije odazvati pozivu. Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, pravni naslednik Haškog tribunala, preko Tužilaštva za ratne zločine Srbije, uputio je pozive za saslušanje osam osoba, sadašnjih i bivših radikala, zbog „kršenja pravilnika o neobelodanjivanju tajnih podataka i identiteta zaštićenih svedoka“ u procesu koji se protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja vodio pred Haškim tribunalom. 

„Optužuju me za obelodanjivanje poverljivih dokumenata i podataka o zaštićenim svedocima. Moj proces je davno završen, a ja sam u više od 50 knjiga objavljivao sva haška dokumenta iz mog procesa. A što da ih ne objavim„, kaže za Danas Vojislav Šešelj i dodaje da su mu poziv uručili pripadnici MUP-a.

Šešelj navodi da nikome od svedoka nije pretio ili dovodio u opasnu situaciju, a da je haška dokumenta objavljivao da bi „jednom bilo objavljeno ono što su oni prikrivali pred Hagom“, te dokazao da je to nelegalni sud, koji se služio falsifikatima i lažnim svedocima. On smatra da nije ugrožavao svedoke, već da je kompromitovao tribunal, te da će to nastaviti da radi. On dodaje da je ukupno osam osoba dobilo poziv – Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miljan Damjanović, Marina Ristić, Marina Raguš, Miroljub Ignjatović i Nemanja Šarović. Iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove i Tužilaštva za ratne zločine Srbije nisu bili dostupni za hitan komentar za RSE. 

Šarović odbio da primi poziv: Ne znam šta je povod Nemanja Šarović, nekada funkcioner i narodni poslanik SRS, a danas predsednik pokreta „Ljubav – Vera – Nada“, kaže za Danas da je poziv za svedočenje Tužilaštva za ratne zločine, koji je juče odbio da primi od inspektora MUP-a, usledio nakon što su ga pre oko mesec dana više puta pozivali stranci „na vrlo lošem srpskom“ koji su se predstavljali kao istražitelji Haškog tribunala. Oni su tražili da se sa njim sastanu, što je Šarović odbijao, jer kaže „oni moraju da se obrate srpskim institucijama“. 

Inspektori MUP-a su radili po nalogu zamenika tužioca za ratne zločine Mioljuba Vitorovića, kaže Šarović i dodaje da je do tog zaključka došao iz razgovora sa njima. Poziv je odbio da primi jer nije bio na ćirilici što je, ukazuje Šarović, po zakonima Srbije, već je jedna verzija bila na engleskom, a druga na latinici na loše prevedenom srpskom, bez slova sa kukicama. Šešelj za Danas kaže da takve pozive nije dobijao, ali da su kao potencijalni svedoci saslušavana lica koja su učestvovala u izradi njegovih knjiga – daktilografkinje, lektorke, vlasnici štamparija. Recenzije nekih od Šešeljevih knjiga radio je, tada radikal, Aleksandar Vučić. 

Upitan očekuje li da bude priveden jer je odbio da primi poziv, Šarović odgovara: „Ako žele da me privedu, neka me privedu. Ja odgovaram po zakonima Srbije. Nisam još u Haškom tribunalu i imam svoja ustavna prava. Ne znam da li je Hag preuzeo direktnu kontrolu„, navodi on.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

KOME VERUJU MLADI: „Znam decu koja su gledala Baku Praseta sa pet godina“

Internet u Srbiji svakog dana koristi 86 odsto dece i tinejdžera od devet do 17 godina. Youtube, Tiktok, Instagram...

Još priča na sličnu temu