17.5 C
Belgrade
nedelja, 27 septembra, 2020

VLADIKA NIKOLAJ: Najveći Srbin posle Svetog Save

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Vladika Nikolaj je rođen na Tucindan 23. decembra 1881. godine od roditelja, Dragomira i Katarine Velimirović. Već na Bogosloviji u Beogradu istakao se velikim besedničkim darom. Najšire obrazovanje svog vremena stekao je u Evropi i Rusiji. Odbranio je dva doktorata, jedan u Bernu, a drugi u Ženevi.

vladika,
Nikolaj tokom studentskih dana Foto: Wikipedia

Svojim snažnim religiozno-crkvenim i nacionalnim istupima u javnom životu ondašnje Srbije, izazvao je divljenje i poštovanje kod mnogih, ali i zavist kod drugih. U vreme Prvog svetskog rata, u Engleskoj i Americi je širio istinu o srpskom narodu. Želeći da upozna zapadni svet o nečuvenim stradanjima srpskoga naroda i o pravednoj borbi koju je Srbija vodila za svoje oslobođenje, srpska vlada je odlučila da ga uputi u Englesku i Ameriku.

VLADIKA NIKOLAJ: Najveći Srbin posle Svetog Save 1
- Advertisement -

Ministar u Vilsonovoj vladi Džon Kingsburi (1933.) zapisao je sledeće: „Vi, Srbi, možda ne znate koliko je vladika Nikolaj, koji pripada čitavom hrišćanskom svetu, poštovan i cenjen u Americi. On je za svoj narod učinio mnogo. Verujem kao pojedinac najviše. Na zakazane besede, u pojedinim gradovima Amerike, ljudi su putovali po nekoliko sati brzim vozovima da čuju njegove proročke reči. Ja sam lično ponosan što se ubrajam u prijatelje tog velikog srpskog sina.“

Po završetku rata, izabran je za episkopa Žičkog. Potom je stolovao u Ohridu, pa opet Žiči.

Vladika Nikolaj i Bogomoljački pokret

- Advertisement -

Episkop Nikolaj je u tom periodu upravljao u ime Srpske Pravoslavne Crkve celokupnim bogomoljačkim pokretom. „Magnetizmom svoje ličnosti on je privukao i usmerio latentnu religioznost narodnih masa. I tako je, pod njegovim uticajem, dvadesetih godina ovoga veka organizovan taj verski pokret, prevashodno seljački, koji je impresionirao pobožnošću i molitvenom revnošću.”

VLADIKA NIKOLAJ: Najveći Srbin posle Svetog Save 2
Vladika Nikolaj kod srpskih dobrovoljaca u Ilirskoj Bistrici 1945. godine Foto: Wikipedia

Bogomoljački pokret dao je „samo Hilandaru dvadesetak iskušenika i monaha. Od članova Narodne hrišćanske zajednice stvorene su monaške matice u mnogim našim manastirima. Zahvaljujući ovom pokretu episkop Nikolaj je obnovio monaški život u zapustelim manastirima u Ovčaru i Kablaru.

VLADIKA NIKOLAJ: Najveći Srbin posle Svetog Save 3
U Ohridu Foto: Wikipedia

Konkordatska borba i zatočeništvo

Prilikom konkordatske borbe, 1937. godine, episkop Nikolaj je ustao u zaštitu životnih interesa Srpske Pravoslavne Crkve živom i pisanom rečju, a onda je došao rat. Odmah posle nemačke okupacije episkop Nikolaj je interniran u manastir Ljubostinju, da bi kasnije bio premešten u manastir Vojlovicu. Ovde je bio zatočen zajedno sa patrijarhom srpskim Gavrilom. Iz manastira Vojlovice Nemci su ih 14. septembra 1944. godine odveli u logor Dahau. Oslobodili su ih Amerikanci kada su ušli u Kicbil 8. maja 1945.”

Posle svoga oslobođenja episkop Nikolaj se nije vratio u komunističku Jugoslaviju. Izvesno vreme je živeo u Engleskoj, a zatim se preselio u Ameriku, gde je i preminuo 5. (18) marta 1956. godine a sahranjen pokraj srpskog manastira Svetog Save u Libertivilu.

VLADIKA NIKOLAJ: Najveći Srbin posle Svetog Save 4
Prvobitni grob u Libervilu Foto: Wikipedia

Kanonizacija narodnog svetitelja

- Advertisement -

Mošti vladike Nikolaja prenete su u Srbiju 12. maja 1991. godine u njegovu zadužbinu u selu Lelić kod Valjeva.
19. maja 2003. godine Sveti arhijerejski sabor SPC “jednodušnom jednoglasnom saborskom odlukom” kanonizuje Nikolaja Velimirovića za sveca, čime je krunisan proces njegove rehabilitacije.

VLADIKA NIKOLAJ: Najveći Srbin posle Svetog Save 5
Kivot sa moštima Foto: Wikipedia

Svečana kanonizacija obavljena je u Hramu Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, 24. maja 2003. godine, a današnji dan, 3. maj,  je određen za praznovanje svetitelja u hramovima SPC, na  dan kada su prenete njegove  mošti iz Amerike u Srbiju.

Ava Justin o Vladici Nikolaju

Ava Justina Popovića na desetogodišnjem parastosu Vladici Nikolaju u Leliću održao je besedu koja možda najbolje oslikava lik i delo svetog vladike Nikolaja. Upoređujući sebe sa komarcem Ava Justin, Vladiku Nikolaja naziva orlem i najvećim Srbinom posle Svetog Save.

VLADIKA NIKOLAJ: Najveći Srbin posle Svetog Save 6

Dva čoveka ima Srpska Crkva i Srpski narod. Prvi Sveti Sava, jedino do sada Ravnoapostolni. Oprosti Sveti Vladiko! A ti za mene i za sve zdrave Srpske duše, drugi si Ravnoapostolni Vladika Žički. Srpski Sveti Zlatoust!..Kako je on neiskazano veliki. O Srbi, bedni, nesrećni Srbi! Videste li svog Vladiku u Akademiji nauka Srpskih? Ne, ne, ne!

Srbi, mutavi narod, mucavi narod… Da nije ovog slavnog Zlatousta Srpskog, zar bi Srbinovo pesništvo i sveg Srpstva postojalo? Evo Srbskog Svetog Damaskina. Evo u istinu najvećeg pesnika Srpskog. Većeg od svih slavnih velikih pesnika. Samo da je ostavio Duhovnu Liru, bio bi ravan Svetom Damaskinu…
…Kada su u teškim nevoljama umukla mnoga Srpska usta on je nemačkim tiranima govorio: „Evo mene ispred moje pastve. Vi streljate moju decu po Kraljevu, došao sam da mene prvo streljate pa onda njih“. Bio je zbunjen oficir i komandant nemački. Govorio je savršenim nemačkim jezikom…

… Danas Nebeska Srbija, danas, o ne samo Nebeska Srbija, nego Pravoslavna Crkva Nebeska, slavi Najvećeg Mučenika u rodu Srpskom posle Svetoga Save, Svetog Ravnoapostolnog Srbskog Nikolaja.

Njega danas sigurno grli — ko? Sveti Sava grli svog Najmilijeg Sina u Srpskome rodu. A sa njim, oko njega, i mnogobrojni Srbski Svetitelji sa Svetim Savom, …”, deo je besede ave Justina.

Kritičar Evrope

Bio je poznati kritičar ondašnje Evrope, govoreći da je Evropa narušila takav poredak stavljajući razum i nauku iznad vere.

“Aj, braćo moja, odbacila je Božije znanje, a prihvatila ljudsko neznanje.” , govorio je Nikolaj i navodi da taj sukob postoji samo u Evropi, dok u kineskoj, indijskoj i egipatskoj civilizaciji vjera i razum su u jednoj prirodnoj sintezi . A u Evropi, u kojoj postoji savršena vera – tu savršenu veru nauka odbacuje i sebe postavlja na pijedestal božanstva.

Njegova dela, do sada sabrana, „iznose trinaest tomova, misionarski rad vladike Nikolaja bio je po obimu ogroman, a po sadržaju svestran i može se samo porediti sa delatnošću Svetog Save.

SourceNUS
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

SRĐA JANKOVIĆ: Uvodi se zabrana kretanja U SRBIJI?

Janković o situaciji u SrbijiSrđa Janković je komentarišući to što je u Srbiji još uvek relativno kontrolisana situacija i...

TRAMP: Vučić se sa Hotijom ljubio nakon sporazuma u Beloj kući

Tramp o sporazumuAmerički predsednik Donald Tramp na predizbornom skupu u Midltaunu, u Pensilvaniji osvrnuo se i na sprorazum...

SRBI ĆE MOĆI DA BIRAJU KOJU ĆE VAKCINU DA PRIME: Najnovija vest obišla je celu zemlju, evo šta je u opticaju

Vakcina koju Srbija bude uvezla i koju kao država budemo preporučili biće sasvim sigurno bezbedna.

UŽIVO: Rat u Nagorno-Karabahu – mrtvih na obe strane; Rusija i Turska …

Rat buktiVlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da...

SZO UKIDA STARU VERU: Novi Vatikan i BOG koji ima sva rešenja! EVO ŠTA SE RADI!

SZO se igra BogaNestala je stara vera, pojavila se nova. Nevidljivi, a svudaprisutni virus zamenio je nevidljivog, svudaprisutnog...