16 C
Belgrade
недеља, 31 маја, 2020

PSIHOLOG SVETLANKA KNEŽEVIĆ: Agresivna su i razmažena i zlostavljana deca

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Psiholog Svetlanka Knežević kaže da su razmažena, zanemarena i zlostavljana deca su najšešće agresivna.

Psiholog,

Ponašanje dece zavisi od vaspitanja i sistema vrednosti koji imaju roditelji. Nasledne predispozicije su samo okviri u kojima se dete razvija pod uticajem roditelja i okoline.

Psiholog o posledicama vaspitanja

- Advertisement -

Da li će dete biti agresivno ili ne zavisi od stila vaspitanja koji roditelji primenjuju, a prema rečima psihologa Svetlanke Knežević, razmažena, zanemarena i zlostavljana deca su najšešće agresivna.

– Razmažena deca ne prihvataju prepreke u zadovoljenju svojih želja i zato su sklona otimanju i izlivima besa. Zanemarena deca skreću na sebe pažnju negativnim ponašanjem zato što kad su mirni niko ne obraća pažnju na njih. Zlostavljana deca su puna besa i ispoljavaju ga tamo gde smeju, a to su vršnjaci – objašnjava psihoterapeut.

Prema njenim rečima, kada se na ove unutrašnje faktore doda uticaj medija, igrica i vršnjaka, onda dobijamo ponašanje koje je destruktivno i za dete i za okolinu.

- Advertisement -

– Sa druge strane, ukoliko je dete vaspitavano sa puno ljubavi, poštovanja i discipline i ako ima sistem vrednosti u kom poštuje i sebe i druge, uticaj medija neće biti značajan. Roditelji maloletne dece su odgovorni za njihovo ponašanje i zato ukoliko dete ima problem sa agresivnošću, potrebno je raditi sa roditeljima.

Naravno, oni nisu raspoloženi za rad na sebi, jer da jesu verovatno ne bi ni došlo do ovog poremećaja u ponašanju kod dece. Oni, i ukoliko zatraže pomoć stručnjaka, obično žele da on popravi dete kao neku stvar, a ne žele da se i oni uključe – ističe naša sagovornica i dodaje da roditelji obično zatraže pomoć kad dete bude agresivno prema njima.

Ovde se, dakle, javlja još jedan faktor agresivnosti, a to je roditeljska nemoć, odnosno nedostatak autoriteta. Ukoliko se ne stvori odnos u najranijem uzrastu deteta problemi se uvećavaju sa odrastanjem. A autoritet se ne stvara strahom nego obostranim uvažavanjem, ljubavlju i jasnim granicama.

– Pošto je kod nas u društvu epidemija razmaženosti kod dece i pošto ni škole više nemaju autoritet, agresivnost je u porastu. Kažnjavanje je mera koja daje samo delimične rezultate. 

Potrebno je kod agresivnog deteta stvoriti drugačiji odnos prema sebi i drugim ljudima i svetu koji ga okružuje. Treba raditi na razvijanju empatije i na razvijanju sistema vrednosti u kome će detetu biti važno kako se ponaša u društvu – kaže Kneževićeva.

Agresivna deca se druže među sobom, zato što prihvataju jedni druge, a svaka osoba želi da bude prihvaćena. Oni će promeniti svoje ponašanje samo ako će oni imati posledice. Tako, na primer, ako neki delinkvent dobije posao koji mu se jako dopada, može da promeni potpuno ponašanje u toj sredini i da bude poslušan i vredan.

– Ranije su u vojsci prepoznavali ovakve osobe i davali su problematičnom vojniku da bude desetar i da održava red. Ovo se pokazalo kao izuzetno uspešno, a razlog je što su te osobe prvi put doživele da ih neko ceni, a ne kažnjava. Agresivnost kod dece se može smanjiti samo zajedničkim radom roditelja, vaspitača i društva u celini. Mediji mogu da pomognu sadržajima koji propagiraju vaspitne metode za roditelje i nastavnike, a društvo tako što će da omogući da vaspitači i nastavnici imaju autoritet – zaključuje psihoterapeut.

- Advertisement -
SourceŽena
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

NJUJORK: Demonstranti palili i razbijali, policajci ih gazili (VIDEO)

Njujork i nestabilnost Ulični protesti u Njujorku zbog nasilne smrti Afroamerikanca tokom policijske intervencije pretvorili su se u...

MIGRANTI UPALI NA LITURGIJU: Opljačkali vernike u BG

Migranti napravili incident Jedan mladić je predat policiji, dok je drugi uspeo da pobegne.Dvojica migranta upala su jutros u...

NAROD ISPRED RTS: Ovo vam neće proći! (UŽIVO)

Narod ispred RTS U Beogradu se održava narodni protest protiv obavezne vakcinacije, a kolegama iz redakcije "Srbin info"...

KARANTIN I UTVARE: Priče iz izolacije u ukletim kućama i objašnjenje fenomena

Karantin i paranormalno Izveštaji o paranormalnim aktivnostima učestaliji su od početka pandemije. Džon Teni, bivši voditelj TV emisije...

TRAMP: Najljući psi i najopasnije oružje čekaju vas ako krenete na Belu kuću

Tramp o demonstracijama Da su prišli Beloj kući, demonstranti bi bili dočekani sa najljućim psima i najopasnijim oružjem,...
- Advertisement -