Visoki kanadski diplomata dobio rok pet dana da napusti Indiju

Obavezno pročitajte

NjU DELHI – Indija je danas saopštila da je proterala visokog kanadskog diplomatu, samo nekoliko sati nakon što je Otava proterala indijskog diplomatu za koga tvrdi da je povezan sa ubistvom vođe kanadskih Sika u Britanskoj Kolumbiji u junu. „Od dotičnog diplomate je zatraženo da napusti Indiju u narednih pet dana”, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters. U saopštenju se dodaje da „odluka odražava rastuću zabrinutost Vlade Indije zbog mešanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihovog učešća u antiindijskim aktivnostima”.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da bi indijska vlada mogla da stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika, Hardipa Singa Nidžara, ispred hrama Sika 18. juna u Britanskoj Kolumbiji. Trudo je rekao da je kanadska obaveštajna služba identifikovala „verodostojnu vezu” između njegovog ubistva i indijske države. Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli rekla je da je šef indijske obaveštajne službe u Kanadi proteran kao kao posledica toga. Džoli je dodala da su kanadski zvaničnici ograničeni u onome što mogu da kažu u javnosti o ovom slučaju zbog tekuće istrage ubistva. Indija je saopštila da je odbacuje Trudoove navode, nazvavši ih „apsurdnim i motivisanim”.

- Advertisement -

 

„Mi smo demokratska država sa snažnom posvećenošću vladavini prava”, navodi se u saopštenju koje je objavilo ministarstvo spoljnih poslova Dodaje se da „takve nepotkrepljene optužbe nastoje da pomere fokus sa terorista i ekstremista, koji su dobili utočište u Kanadi i koji nastavljaju da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Indije. Neaktivnost kanadske vlade po ovom pitanju je dugotrajna i stalna zabrinutost.„ Trudo je rekao da je Kanada, zbog smrti Nidžara, izrazila zabrinutost visokim bezbednosnim i obaveštajnim agencijama u Indiji. Naveo je i da je to pitanje pokrenuo i kod američkog predsednika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Rišija Sunaka. Nidžara su ubila dvojica maskiranih naoružanih napadača dok je bio u svom kamionu na prometnom parkingu Guru Nanak Sikh Gurdvara u gradu Sariju, oko 30 kilometara istočno od Vankuvera.

On je bio istaknuti vođa Sika u provinciji Britanska Kolumbija i glasni pobornik zahteva da ta zajednica formira zasebnu državu, pod imenom Kalistan, koja bi se otcepila od Indije. Njegove pristalice kažu da je u prošlosti bio meta pretnji zbog svog aktivizma. Indija je ranije saopštila da je on terorista i da je predvodio militantnu separatističku grupu, što njegove pristalice nazivaju „neosnovanim optužbama”.

 Izjava Trudoa dolazi nakon što su on i indijski premijer Narendra Modi imali napet sastanak prošle nedelje tokom samita G20 u Indiji. Tokom sastanka, Modi je optužio Kanadu da ne čini dovoljno da uguši „anti-indijske aktivnosti ekstremističkih elemenata”, misleći na uspon separatističkog pokreta Sika na tlu Kanade, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Hamas nam neće biti partner u upravljanju Gazom nakon rata

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je plan po kojem bi Hamas mogao da bude partner u upravljanju Gazom nakon...

Još priča na sličnu temu