MOSKVA: EU pravi novu „gvozdenu zavesu“

Obavezno pročitajte

Uvođenjem sankcija običnim Rusima koji putuju u EU, Brisel želi da postavi novu gvozdenu zavesu na kontinentu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. 

„Zabrana direktnih letova, pooštravanje vizne politike, a sada i ‘razjašnjenje’ o sankcijama, posebno su usmereni na povredu običnih Rusa time što im u suštini onemogućavaju ulazak u Evropsku uniju“, navodi se u saopštenju ministarstva.

- Advertisement -

„Sada je potpuno jasno da sadašnje rukovodstvo EU namerava da spusti „gvozdenu zavesu“ tako što će u velikoj meri ograničiti sposobnost ljudi da međusobno komuniciraju.

Ministarstvo je upozorilo da pojedine zemlje članice EU neće moći da se „sakriju iza leđa Brisela” i da će i dalje biti „odgovorne” za progon ruskih državljana. Moskva je takođe pozvala svoje građane da „razmotre sve rizike“ kada planiraju posetu „neprijateljskim“ zemljama, piše Raša Tudej. 

Evropska komisija je ovog meseca potvrdila da je zaplena automobila i drugih ličnih stvari koje su doneli ruski državljani u skladu sa sankcijama uvedenim Moskvi 2014. godine i proširenim nakon ruske vojne operacije u Ukrajini, koja je pokrenuta u februaru 2022. godine. Restrikcije, koje se odnose i na turiste i ljude koji se sele iz Rusije, imaju za cilj da „značajno oslabe ekonomsku bazu Rusije“, navodi se.

Nekoliko zemalja EU se obavezalo da će striktno sprovoditi nove smernice o sankcijama. „To znači da nijedan putnički automobil registrovan u Rusiji neće moći da uđe na teritoriju Poljske“, rekao je u subotu poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski.

Moskva je kritikovala ograničenja kao diskriminatorna i „rasistička“. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da „jednostavno nema opravdanja“ za oduzimanje imovine običnim građanima. 

Izraz „gvozdena zavesa“ koji je skovao Vinston Čerčil korišćen je da opiše politiku Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika u Evropi, koja je ozbiljno ograničavala kretanje njihovih građana na Zapad. 

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Španija, Irska, Belgija i Malta traže samit EU o prekidu vatre u Pojasu Gaze

BRISEL – Španija, Irska, Belgija i Malta žele da se održi samit Evropske unije o prekidu vatre u Pojasu Gaze,...

Još priča na sličnu temu