UŽIVO: Rat u Nagorno-Karabahu – mrtvih na obe strane; Rusija i Turska …

Obavezno pročitajte

Rat bukti

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.

- Advertisement -

U Nagorno-Karabahu je jutros došlo do nove eskalacije.

Jermenske snage oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Ta oblast, dodala je, našla se pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Potom je istu odluku donela i jermenska vlada.

Reagovala je i zvanična Moskva pozivom da se momentalno obustavi vatra, kao i ODKB koji je poručio da se konflikt mora rešavati samo mirnim putem.

Lavrov i Čavušoglu razgovarali o eskalaciji u Nagorno-Karabahu
Nakon eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom.

„Naš ministar telefonom je razgovarao sa ruskim kolegom o agresiji Jermenije“, naveo je izvor iz turskog Ministarstva.

U Moskvi je saopšteno da su Lavrov i Čavušoglu istakli da je neophodno obustaviti borbena dejstva što pre i stabilizovati situaciju duž linije razdvajanja.

Ministri su izrazili saučešće porodicama poginulih tokom najnovijih okršaja.

Baku: Opšta mobilizacija nije neohodna

Opšta mobilizacija nije neophodna zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, jer je vojska opremljena u potpunosti, navodi se u saopštenju Državne azerbejdžanske službe za mobilizaciju.

Zaharova: Lavrov intenzivnim kontaktima pokušava da podstakne strane na prekid vatre u Karabahu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, u vezi sa zaoštravanjem situacije oko Nagorno Karabaha, vodi intenzivne kontakte kako bi podstakao strane da prekinu vatru i započnu pregovore ka stabilizaciji situacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Nakon eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom.

„Naš ministar telefonom je razgovarao sa ruskim kolegom o agresiji Jermenije“, naveo je izvor iz turskog Ministarstva.

Rusko Ministarstvo za sada nije izdalo saopštenje o sadržaju razgovora. Šef ruske diplomatije imao je niz telefonskih razgovora u vezi sa događajima od jutros. On je razgovarao i sa jermenskim kolegom, a u planu je i razgovor sa azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova. Nešto ranije pres seskretar turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj rekao je da će Ankara pružiti Azerbejdžanu bilo kakvu pomoć u kontekstu situacije u regionu Nagorno-Karabaha.

Ranije danas premijer Jermenije je zbog najnovijih događaja proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju, a to su uradile i vlasti nepriznate Republike Nagorno-Karabah.

U azerbejdžanskoj službi ističu da se javlja i veliki broj dobrovoljaca.

Inače, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev održao je povodom najnovijih događaja sednicu Saveta bezbednosti. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska zauzela niz strateških tačaka u Nagorno-Karabahu.

Predsednik Jermenije pozvao na jedinstvo
Jermenska armija svojim kontra-dejstvima u još jednom ratu koji je pokrenuo Azerbejdžan protiv Arcaha ponovo pokazuje da je pouzdan garant narodne bezbednosti, napisao je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na svom Instagramu.

Erdogan Alijevu: Računajte na našu punu podršku
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i obećao mu punu podršku Ankare.

To je saopštila pres-služba predsednika Turske.

Ranije danas zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je da turske vlasti podržavaju vojnu akciju Azerbejdžana u Nagrono-Karabahu.

„Jermenija je prekršila primirje time što je napala civilna naselja i još jednom pokazala da je protiv mira i stabilnosti. Međunarodna zajednica mora odmah da zaustavi te opasne provokacije“, napisao je Kalin na svom Tviter nalogu.

Zbog toga Ankara u ovom sukobu podržava zvanični Baku, dodao je Kalin.

Brisel o Nagorno-Karabahu: Vratiti se dijalogu
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu i da se vrate pregovorima.

A generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je Jermeniju i Azerbejdžan da odmah obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

Ona je izrazila duboku zabrinutost zbog najnovijih događaja u tom regionu i pozvala dve članice SE da pokažu odgovornost i uzdržanost.

Burić je podsetila su se obe zemlje, prilikom stupanja u SE, obavezale da konflikt reše mirnim putem i to se mora poštovati.

„U ime Saveta Evrope pozivam vlasti naše dve zemlje-članice da učine sve što je moguće kako bi se zaštitili životi civila i izbegao ulazak u vojni sukob. Potrebno je uložiti maksimalne napore da se zaustavi eskalacija“, rekla je ona.

Azerbejdžanske snage raketirale teritoriju Jermenije
Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da su azerbejdžanske oružane snage u raketnim artiljerijskim dejstvima protiv Karabaha raketirale i teritoriju Jermenije.

„Tokom raketno-artiljerijskih operacija protiv Arcaha (Karabah), izvršeni su napadi u pravcu Vardenisa“, precizirao je Ovanisjan na brifingu.

Prema njegovim rečima, na drugim delovima državne granice, situacija je stabilna.

Lavrov: Neophodan hitan prekid vatre
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom o sukobu u Nagorno-Karabahu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja, te da će Vojska Azerbedžana odgovoriti svim raspoloživim sredstvima po položajima jermenske vojske.

Konflikt i rat u Nagorno-Karabahu podseća na kosovski
Nezavisni stručnjak za Kavkaz i Bliski istok Stanislav Tarasov smatra da konflikt u Nagorno-Karabahu ima sličnosti sa kosovskim jer se u oba slučaja radi o međuetničkom sukobu koji je za posledicu imao strašne zločine i progon stanovništva.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu