UDARAC ZA BRAĆU VUČIĆ: Kumovi na crnoj listi, sledeći su lično oni!

Obavezno pročitajte

Za razliku od američkog Ministarstva finansija, koje ljudima veoma bliskim vrhu ovdašnje vlasti stavlja na teret ozbiljna krivična dela, zbog čega im je i zabranjen ulazak u SAD, u Srbiji njihova poslovna imperija nastavlja da se širi, a pravosuđe ih oslobađa za sve za šta su se sumnjičili. Imena kumova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, na crnoj listi SAD su ozbiljan udarac za vlasti u Srbiji.

Samo obrazloženje za sankcije još je veća opasnost za vlast, jer su oni za zvanični Vašington predvodnici kriminalne organizacije koji su sarađivali sa političarima iz Srbije. Do sada većeg međunarodnog problema za SNS i Aleksandra Vučića od ovog nije bilo.

Кancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija 8. decembra objavila je u odeljku Transnacionalni organizovani kriminal na severu Кosova da je „Veselinović, vođa grupe za organizovani kriminal, koja je uključena u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima, i oružjem između Кosova i Srbije“.

- Advertisement -

U obrazloženju se navodi da su „krajem 2017. braća Veselinović, Zvonko i Žarko, imali dogovore sa političarima da… obezbede pobedu svojim kandidatima i da im daju velike sume novca, a zauzvrat bi im ti političari dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, da mogu da obavljaju nedozvoljene poslove bez mešanja srpskih vlasti, da im obezbede poslovne informacije za podršku njihovim investicijama i da im daju najbolje infrastrukturne ugovore“. Navodi se i da su učestvovali „u krijumčarenju, nasilnom zastrašivanju drugih kompanija“, a da je grupa Zvonka Veselinovića optužena i za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Uz to, Veselinoviću i Radoičiću se na teret stavljaju i korupcija, podmićivanje, pronevera državne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi… Na udaru sankcija našli su se i oni za koje se u SAD sumnja da su povezani sa Veselinovićem – Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan i Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević, kao i firme koje se dovode u vezu sa Veselinovićem – Doli Bel, Inkop, Betonjerka Aleksinac, Cvija komerc, Novi Pazar put iz Srbije i Rad, Ferari, Farma izvori i Prizma sa КiM.

NIN je o vrtoglavom usponu poslovne imperije Veselinovića i Radoičića pisao i pre nego što su oni zapali za oko američkom Ministarstvu finansija. Njihov biznis počeo je da cveta nakon promene vlasti i od tada dobijaju brojne unosne državne poslove. I formalno su preuzeli Inkop 9. septembra 2018. U toj firmi Zvonko Veselinović i Radoičić imaju po 40, a Žarko Veselinović 20 odsto. Ranije je Inkop bio registrovan na Veselinovićevu sestru, Dušicu Maksimović. Preko Inkopa vlasnici su preduzeća Doli Bel, u čijem sastavu je i hotel Grej na Кopaoniku, a suvlasnici su i Granit peščara i kamenoloma Slovac i Rujevac.

Radove u Rujevcu i pored privremenih zabrana nisu uspeli da zaustave ni meštani ovog sela koji su podnosili prijave i zvali inspekcije zbog ugrožavanja prirode i oštećenja njihovih domova. Lane su imperiju proširili kupovinom dve firme, Novi Pazar put i Betonjerka Aleksinac i zgrade u centru Beograda koju su platili 4,1 milion evra. Već u prvoj godini Novi Pazar put je nove gazde „častio“ rastom prihoda za 60 i profita za čak 3.100 odsto.

Čini se da oni nove poslove polaku usmeravaju na Novi Pazar put sa Inkopa, koji je već skrenuo preveliku pažnju na sebe unosnim ugovorima, kojima ga je država angažovala za velike infrastrukturne projekte, gradnju puteva, popločavanje beogradskih ulica…

Vuk Cvijić

SourceNIN

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu