U toku pregovori o trodnevnom prekidu vatre u pojasu Gaze

Obavezno pročitajte

LONDON – U toku su pregovori za postizanje trodnevnog „humanitarnog” prekida vatre u pojasu Gaze, u sukobu između Izraela i Hamasa, koji bi podrazumevao i puštanje određenog broja talaca koji drže palestinski militanti, prenosi Gardijan pozivajući se na američke medije.

Neimenovani zvaničnici iz Egipta i Ujedinjenih nacija, kao i zapadni diplomata, saopštili su agenciji AP da pauza o kojoj se pregovara podrazumeva i oslobađanje desetak izraelskih talaca koje drži Hamas.

- Advertisement -

Sporazum bi omogućio ulazak više humanitarne pomoći i ograničene količine goriva u pojas Gaze, javlja Tanjug.

Posrednici sporazuma su Katar, Egipat i SAD, saopštili su zvaničnici i diplomata.

Jedan od egipatskih zvaničnika je naveo da se o detaljima sporazuma ove nedelje razgovaralo u Kairu, sa šefom CIA-e i izraelskom delegacijom.

Isti zvaničnik je rekao da posrednici završavaju nacrt sporazuma.

Visoki američki zvaničnik saopštio je da administracija predsednika Džozefa Bajdena nije navela nikakav konkretan vremenski okvir za prekid izraelskih vojnih operacija, ali je predložila da Izrael razmotri vezivanje dužine pauze sa oslobađanjem određenog broja talaca.

Ako bi se postigao dogovor o trajanju prekida vatre i broju talaca koji treba da budu oslobođeni, i ako on bude uspešno sproveden, ista formula bi se mogla ponovo razmotriti za dodatne pauze i oslobađanja, saopštio je američki zvaničnik, prenosi Gardijan.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Vi ste sledeći – Nemačka, Evropa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na opasnost od islamista u Evropi, rekavši da će taj kontinent biti sledeći na...

Još priča na sličnu temu