VLADIMIR PUTIN: Formirati pravedniji svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu

Obavezno pročitajte

Stvaranje zajedničkog prostora mira, stabilnosti i prosperiteta u Evroaziji je neophodno za formiranje novog svetskog poretka, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za „Kazahstansku gazetu”, pred njegovu sutrašnju posetu Astani.

„Dominantan trend u svetu je formiranje pravednijeg svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu. U Evroaziji je važno stvoriti jedinstveni prostor mira, stabilnosti i prosperiteta, koji zahteva poštovanje suverenog prava svakog naroda”, kazao je Putin.

- Advertisement -

Predsednik Rusije je dodao da je Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) jedna od struktura koja ispunjava te uslove i koja je, za razliku od „uskih blokovskih struktura” koje promoviše Zapad, otvorena za sve.

„Rusija ima posebna očekivanja od ŠOS-a, jer ta struktura ima moćan kombinovani politički i ekonomski potencijal. Na evroazijskom prostoru, Zajednica nezavisnih država je sastavni element održavanja mira i stabilnosti. Ekonomsku stabilnost u regionu obezbeđuje Evroazijska ekonomska unija (EAEU), a bezbednost i zaštitu suvereniteta Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), što su jasno pokazali događaji iz januara 2022. godine, kada je ta organizacija dala značajan doprinos očuvanju unutrašnje političke stabilnosti u Kazahstanu”, ukazao je Putin.

Kako je istakao ruski predsednik, Rusiju i Kazahstan spaja zajednička prošlost, a saradnja dve zemlje je usmerena ka budućnosti, kao i da se veze Moskve i Astane aktivno razvijaju u trgovinskim, energetskim i humanitarnim projektima, prenosi RT Balkan.

„Rusija je spremna da pomogne Kazahstanu u gasifikaciji severnih i istočnih regiona zemlje, kako sugeriše mapa puta potpisana 18. januara. Radimo na različitim opcijama za otklanjanje grešaka u relevantnoj infrastrukturi za transport gasa”, poručio je lider Rusije.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu