ENTONI BLINKEN: Sjedinjene Države mogu istovremeno da trče i da žvaću žvaku

Obavezno pročitajte

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi danas u poseti Južnoj Koreji, što je deo šire turneje po Aziji tokom koje planira da poseti Indiju, prenosi Rojters.

Blinken je u sredu stigao u Južnu Koreju u dvodnevnu posetu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Japanu, koji su pozvali na pauze u borbama između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne do civila u Gazi, prenosi Rojters.

- Advertisement -

Ministri spoljnih poslova G7 takođe su osudili Pjongjang zbog transfera oružja Rusiji, za koji su rekli da predstavlja direktno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Sjedinjene Države ostaju fokusirane na indo-pacifički region, uprkos drugim globalnim izazovima, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Tokiju u sredu, i saopštio da su SAD sposobne da „istovremeno trče i žvaću žvaku“.

Blinken se u Seulu sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čo Tae-jongom i osudio „provokativne akcije“ Severne Koreje na poluostrvu i slanje municije i drugih vojnih zaliha Moskvi od strane Pjongjanga, saopštio je američki Stejt department.

Očekuje se da će se Blinken sastati  sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk-jolom pre razgovora sa ministrom spoljnih poslova Park Jinom, kasnije tokom dana.

Oni će razgovarati o odgovoru na rastuću vojnu saradnju između Severne Koreje i Rusije, a posebno o navodnom snabdevanju oružjem Moskve za rat protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Severna Koreja i Rusija negiraju bilo kakve sporazume o oružju, iako su njihovi lideri obećali bližu vojnu saradnju, kada su se u septembru sastali na dalekom istoku Rusije.

Blinken boravi u Seulu uoči posete američkog ministra odbrane Lojda Ostina tokom vikenda i godišnjeg sastanka sa ministrom odbrane Južne Koreje u ponedeljak, na kojem se očekuje da će razgovarati o unapređenju takozvane proširene strategije odvraćanja ili korišćenju  strateških vojnih sredstava SAD, navodi britanska agencija.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu