ŠAMAR VAKCINAŠIMA I SZO: TRAMP: Koronu ćemo lečiti krvnom plazmom

Obavezno pročitajte

Tramp i zvanično

Američki predsednik Donald Tramp obavestio je javnost na konferenciji za medije u Beloj kući da je Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila korišćenje krvne plazme za lečenje zaraženih koronavirusom. Tramp je kazao da je reč o istorijskom poduhvatu koji će spasiti mnoge živote jer su rezultati pokazali da ovaj tretman smanjuje smrtnost za 35 posto.

“FDA je odborila korišćenje krvne plazme za lečenje zaraženih koronavirusom, reč je o moćnoj terapiji transfuzije antitela koja pomažu obolelima. Želim da se zahvalim svima koji su vredno radili na ovome. Ovo je poseban korak jer smo na njemu radili svi zajedno”, kazao je Tramp.

- Advertisement -
tramp,

Istakao je da je klinika Mejo dobila značajan novčani iznos za istraživanje delovanja krvne plazme i da se uskoro očekuju novi rezultati.

“Ovo je efektivna metoda u borbi protiv ove grozne bolesti. FDA je utvrdila da je lečenje sigurno i veoma efikasno. Molim sve Amerikance koji su se oporavili od koronavirusa da doniraju plazmu”, poručio je Tramp.

Ministar zdravlja Aleks Azer je kazao da je Amerika uradila više nego bilo koja zemlja na svetu kada je reč o lečenju koronavirusa, te da su delom zaslužni i rani napori Trampove administracije.

“Amerika kreće sa lečenjem ranije nego bilo koja zemlja u svetu. Ovo je obećavajući tretman. Predsednik Tramp se borio da Amerikanci dobiju najbolje lečenje. Podaci koje smo dobili govore da pacijenti koji dobiju plazmu tri dana nakon postavljanja dijagnoze imaju najveći benefit. Terapija je primenjena na više od 70.000 pacijenata pozitivnih na koronavirus, reč je o pacijentima ispod 80 godina koji nisu bili na respiratoru”, rekao je Azer.

Istakao je da svi sanjaju o leku koji će smanjiti smrtnost za 75 posto, ali da je i lečenje krvnom plazmom veliki napredak i važan korak u lečenju.

Komesar američke Agencije za hranu i lekove Stiven Han je rekao da je Tramp od početka tražio od FDA da rade danju i noću kako bi pronašli način za lečenje koronavirusa, te da se istraživanja nastavljaju.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VUČIĆ NAJAVIO: Marko Đurić se iz Vašingtona uskoro vraća u Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se ambasador Srbije u SAD uskoro iz Vašingtona vratiti u Beograd. "Neko...

Još priča na sličnu temu