Mitropolit Amfilohije pozvao da se glasa protiv Mila Đukanovića

Obavezno pročitajte

Mitropolit Amfilohije sada i zvanično pozvao građane

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas građane Crne Gore da izađu na predstojeće izbore i da glasaju protiv vlasti koja je donela Zakon o slobodi veropispovesti i koja „još uvek istrajava na duhu tog antizakona“.
Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju – naveo je Amfilohije u poslanici pročitanoj nakon jutrošnje liturgije u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit je uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta u Crnoj Gori istovremeno pozvao građane i da predstojećim izborima „pristupe rasterećeni bez bilo kakvog straha i potkupljivanja, koristeći svoja gradjanska prava“.

- Advertisement -

Amfilohije je celokupno obraćanje povodom crkvenog praznika posvetio predstojećim izborima i zakonu, ocenjujući da crkva smatra „legitimnim“ da pozove vernike i „sve pravdoljubive ljude da ne daju glas politici koja još uvek istrajava na duhu ovog antizakona“.

– Onoj politici koja mimo svakog pravila proteruje sveštenike iz zemlje, ruši crkvene objekte, a hapsi i privodi vladike, sveštenike i vernike. Takvi se politički faktori, baš tokom ove kampanje, sami od sebe prepoznaju, pa nema ni potrebe, niti bi imalo smisla, da ih mi, sa crkvenog amvona, imenujemo – naveo je mitropolit u poslanici.

Amfillohije smatra da u pozivu Mitropolije crnogorsko-primorske „nema političke propagande“, već da se radi „o pastirskoj brizi za duše vernika“.

– Zato pozivamo sve učesnike političkog nadmetanja da poštuju Božije i zemaljske zakone i da izborni proces, uključujući brojanje glasova i saopštavanje rezultata, sprovode ljudski i demokratski. Pri tome skrećemo pažnju svim vernicima i časnim građanima da bilo iz straha ili bilo kakvog interesa ne prodaju svoju dušu i savest, glasove i lične karte za jeftine pare, bilo čije da su – poručio je Amfilohije.

Vlast u Crnoj Gori ranije je ocenila su se Amfilohije i Mitropolija crnogorsko primorska SPC umešali u politiku i odlučili da „sudbinu institucije unesu u dnevno-političku borbu“.

Lider vladajuće DPS Milo Đukanović je ranije poručio da ta partija ima „jasan zadatak da SPC pobedi na izborima“.

Do kraja kampanje za parlamentarne izbore ostalo je još nedelju dana. Mitropolija SCP i njene eparhije u Crnoj Gori svake nedelje održavaju auto-litije u gradovima širom Crne Gore, a od prošle sedmice se krenulo i sa litijama na vodi.

Od početka godine SPC u Crnoj Gori je organizovala masovne protestne šetnje protiv Zakona o slobodi veroispovesti, ali je obustavila ta okupljanja zbog zdravstvene situacije sa novim koronavirusom.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu