„Suočavamo se sa najvećim padom životnog standarda u istoriji“

Obavezno pročitajte

– Sindikat Sloga izražava duboku zabrinutost zbog sve češćeg upozorenja uglednih srpskih ekonomista koji u javnosti ukazuju na dramatičan odnos plata, niskog standardai kupovne moći građana sa najgorim mogućim scenariom da će se taj trend nastaviti – stoji u saopštenju Sindikata Sloga, koje prenosimo u celosti.

– Ovo ima ozbiljne posledice po život radnika i njihovih porodica, kao i po samu stabilnost ekonomije, jer prema trenutnim zaradama koje prima većina stanovnika Srbije, posebno kupovnoj moći i visokim cenama u odnosu na okruženje, jasno je, vidi se i oseća da se suočavamo sa najvećim padom životnog standarda građana Srbije u istoriji naše zemlje, što je izuzetno uznemiravajuća vest za radnike svih sektora.

- Advertisement -

Ovo pogoršanje situacije predstavlja ozbiljan udarac za sve one sa niskim primanjima koji su već suočeni sa brojnim teškoćama, poput gladovanja i mnogobrojnih odricanja zbog visokih cena osnovnih životnih namirnica i cene struje.

Sindikat Sloga smatra da je neophodno preduzeti što hitnije i odlučne korake kako bi se zaustavio ovaj negativan trend. Pozivamo vladu, poslodavce i relevantne institucije da preduzmu sledeće mere:

Sindikat Sloga FOTO: sloga.org.rsSindikat Sloga FOTO: sloga.org.rs

Hitno sprovesti sveobuhvatnu analizu i reviziju sistema zarada i penzija kako bi se identifikovali uzroci ovog dramatičnog pada standarda. Potrebno je razviti transparentne ekonomske politike koje podstiču domaće investicije, posebno u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane i zaustaviti monopoliste da formiraju cene hrane koje su veće nego u okruženju, kao i nekontrolisanog uvoza onoga što sami proizvodimo.

Što hitnije povećati minimalnu zaradu na nivo koji obezbeđuje pristojne uslove života za radnike i njihove porodice. Minimalna zarada bi trebala biti u skladu sa troškovima života, inflacijom i produktivnošću rada.

Ojačati dijalog između sindikata, vlade i poslodavaca kako bi se postigao konsenzus o odlukama koje će podržati rast zarada.

U suprotnom, suočavamo se sa neizbežnim ekonomskim slomom, jer se za sadašnju zaradu, za koju se od strane Vlade i najviših državnih funkcionera, tvrdi da je veća nego ikada može kupiti tri puta manje prehrambenih proizvoda u poređenju sa vremenom kada su pre više od decenije preuzeli vlast – zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu