23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

STEFANOVIĆ: Cilj MUP-a je da se droga skloni sa ulica

NAJČITANIJE

- Advertisement -

 Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, izjavio je danas da je cilj tog ministarstva da drogu skloni sa ulica širom Srbije i posebo istakao da krupni narko dileri zloupotrebljavaju maloletnike i decu za uličnu prodaju narkotika, jer su, kako kaže, shvatili da se u domaćem sudskom sisteme blaže kažnjavaju.

„Da bi bili sigurna zemlja policija i tužilaštvo moraju da rade svoj posao i da policiji da mogućnost da bude oštrija nego danas“, naveo je ministar.

- Advertisement -

Policija, kazao je, hapsi i sklanja ulične dilere, ali i najkrupnije organizatore trgovine drogom, a droga koja stiže iz Južne Amerike u Evropu je glavni izvor novca organizovanog kriminala, kaže Stefanović.

Navodi da je na početku svog mandata jasno stavio do znanja pojedincima iz MUP-a da nema opravdanja za druženje sa narko dilerima.

„Ne može neko ko pre podne čuva građane, da popodne obezbeđuje narko dilere. Mi smo mnogo toga pročistili u policiji u odnosu na pre šest, sedam, osam godina. Policiji je sada mnogo bolje“, naveo je on za TV Pink.

- Advertisement -

Bilo je slučajeva, navodi, da pojedinci odaju podatke kriminalcima i da ih onda tužilaštvo i sudovi ne gone. Stefanović kaže da je najlakše reći „nema dovoljno dokaza“, ali da uz više motivacije, borbe i primene svih dokaznih radnji može da se „sklopi slučaj“ i da se kriminalci procesuiraju.

Kao primer naveo je Filipa Koraća za kojim je povučena crvena poternica, a koji se sumnjiči za teška krivična dela.

„Da li za svaka od tih dela imamo dovoljno dokaza da bude formalno sudski procesuiran – u ovom trenutku nemamo. A da li bi uz bolji rad tužilaštva to mogli da imamo – uveren sam da. To je ta borba, da se potrudite da ono što se zna, potkrepite sa dovoljnim brojem dokaza“, naveo je ministar.

Kaže da je bilo kritika kada su stavljene zabrane pojedincima da uđu u Srbiju, ali da je zahvaljujući tim merama bilo manje obračuna kriminalaca.

Podseća da je u Srbiji tokom prošle godine bilo šest ubistava koji su povezani sa organizovanim kriminalom, a da je u Stokholmu samo prošle nedelje bilo pet.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti