Šta piše u pismu zapadnih političara EU, SAD i Velikoj Britaniji u kojem upozoravaju na ponašanje Vučića?

Obavezno pročitajte

Nemački Tagesšpigel objavio je tekst pod naslovom „Rizici dalje eskalacije“: Strani političari u pismima EU i SAD traže veću distancu od Srbije“, u kojem citira pismo više stranih političara upućeno EU, SAD i Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, Tagesšpigel je imao uvid u pismo i piše da su vodeći strani političari iz raznih zapadnih zemalja pozvali EU, SAD i Veliku Britaniju da se kritičnije odnose prema predsedniku Srbije te da u eskalirajućem sukobu između Srbije i Kosova vide previše popustljivosti u stavu prema Beogradu.

- Advertisement -

„Pokušaji Srbije da poremeti demokratske izbore na Kosovu moraju se javno osuditi kao strano mešanje i moraju se preduzeti konkretne mere kako bi Srbija bila odgovorna ako nastavi da podriva slobodne i poštene izbore“, navodi se u pismu spoljnopolitičkog službenika EU šefu spoljne politije EU Žozepu Borelju, državnom sekretaru SAD Entoni Blinkenu i ministru spoljnih poslova VB Džejmsu Kleverliju, prenosi Tagesšigel.

Kako se dodaje, pismo su, između ostalih, potpisali i predsednici spoljnopolitičkih odbora Bundestaga Majkl Rot (SPD) i američkog Senata Bob Menendez. Među autorima su i predsednici komiteta za spoljne poslove britanskog Donjeg doma i parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Letonije i Litvanije.

„Trenutni pristup ne funkcioniše“, pišu Rot, Menendez i njihove kolege.

„Tražimo da međunarodna zajednica uči iz naše prošlosti i osigura da ne vodimo politiku usredsređenu na Beograd na Balkanu“, navodi se u pismu.

Oni takođe pozivaju na to, da se „razmotri politika diplomatije odvraćanja kako bi se sprečilo dalje pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova“. Ne treba grditi one koji se zalažu za vladavinu prava i demokratiju.

Nedavna otkrića skladišta oružja na severu Kosova i izveštaji o tekućem švercu oružja preko granice između Srbije i Kosova ističu „rizike dalje eskalacije“, prenosi Tagesšpigel.

„Kosovo je suverena zemlja i funkcionalna demokratija. Ova činjenica treba da bude osnova naše zajedničke politike prema aktuelnoj krizi“, navodi se u pismu.

Aktuelne politike EU, SAD i Velike Britanije u odnosu na Srbiju i Kosovo otkrivaju „slabe tačke u našem zajedničkom pristupu“.

Neophodno je „preispitati“ ovaj pristup. Strani političari pozivaju na „povratak na ravnotežu i proporcionalnost u ophođenju sa Kosovom i Srbijom“, piše ovaj nemački list.

Nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog hapšenja trojice kosovskih policajaca i neuspeh da se oni koji su odgovorni za napade na bezbednosne snage NATO-a KFOR naglašavaju „trenutni nedostatak nepristrasnosti u rešavanju takvih problema”.

EU i SAD sprovode blagu politiku u pogledu Srbije kandidata za prijem u EU, strahujući da bi Beograd mogao da pređe na stranu Rusije.
Vučićeva vlada ne učestvuje u sankcijama Moskvi. Predsednik Rusije Vladimir Putin uživa simpatije među srpskim stanovništvom, dok mnogi Srbi odbijaju punopravno članstvo svoje zemlje u EU, što do sada nije bilo predviđeno, zaključuje se u članku.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu