25.4 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

SRAMOTNO: Studentkinja iz Ćuprije napala SPC

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dragana Rakić iz Ćuprije, studentkinja Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, komentarisala je za Novu, suspenziju sveštenika i profesora docenta, Vukašina Milićevića i pokretanje peticije studenata protiv te odluke.

Kako studentkinja Dragana Rakić kaže zabrana upućena svešteniku Vukašinu Milićeviću stigla je dan nakon njegovog gostovanja u emisiji „Utisak Nedelje“, ali da to nije jedini razlog, jer je Milićević i ranije imao medijska istupanja.

- Advertisement -

Nastup Rakićeve u emisiji, uznemirio je deo studenata ovog fakulteta, jer kako su u razgovoru sa našom redakcijom rekli „Dragana je javno iznela svoje mišljenje i prestavila ga kao stav studenata, što zapravo nije tačno“.

Studentkinja,

Studentkinja traži ozbiljniju komisiju

-Gospođica iz Ćuprije, koja je na Bogosloviju očigledno došla iz radoznalosti, svoj javni nastup završava konstatacijom kako odluku zabrane predavanja na Bogoslovskom fakultetu mora da donese mnogo ozbiljnija komisija nego što je naš sinod. Pojašnjenja radi, sinod je u stvari nadzorni odbor koji čine patrijarh, kao poglavar i četri vladike, kao članovi, koji se mogu menjati na svake dve godine.

Ovakva hijerarhija pomaže da se u SPC postigne jednakost, ali i da se donose odluke u skladu sa interesom većine, a i vernika, sinod o svakoj odluci glasa-kaže za Našu Borbu, Dragan. S. student Bogoslovskog univerziteta i ističe kako je tačno da fakultet jeste deo beogradskih univerziteta, ali da se nikako ne sme zaboraviti činjenica da su oni na školovanje došli kako bi služili svetoj Srpskoj Pravoslavnoj crkvi i da većina štićenika ove ustanove planira da se i nakon školovanja ostvari u istoj, na taj način što će biti rukopoloženi u sveštenike.

- Advertisement -

-Sramno je što se profesor Milićević, sakrio iza jedne devojke, je svako ko bar malo poznaje prilike, zna da nakon ovog nastupa, beskrupoloznog blaćenja rukovodstva SPC, ne postoji način da trpi bilo kakve sankcije.

Tačno je da su odrđeni studenti pokrenuli peticiju, ali nisu svi i sama kaže da su potpisnici i sa drugih univerziteta. Većina studenata je u stvari stava da bi vrh crkve trebao o svemu da odluči, a mnogo nas nije ni na istoj ideološkoj liniji sa profesorom Vukašinom Milićevićem i ne dopada nam se njegovo medijsko nastupanje, lično smatram da su njegove kolumne koje je pisao za „Vreme“, sramorta za SPC-kaže drugi student ustanove, koji je želeo da ostane anoniman, strahujući da ne bude suočen sa diskriminacijom od strane ovog profesora.

-Postoji politizacija, ali jednostrana, pojedini sveštenici i profesori, konstano izleću sa izjavama i nepoštuju odluke patrijarha i sinoda. Jasno je sve ko je cenzor i progonitelj, kada ona udari na patrijarha u emisiji, a ja ne smem na profesora da ne bih bio diskriminisan-završava izjavu ovaj mladić.

.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti