20.2 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

NEPOSLUŠAN SVEŠTENIK SUSPENDOVAN: Kaljao ugled SPC, pričao o vanzemaljcima i podržavao Darvina

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srpska pravoslavna crkva, nedavno je navršila 800 godina od svoje autokefalnosti, da bi kao organizacija uspela da odoleva i opstaje kroz vekove unutar crkve postoje određene hijararhije i pravila.

Kroz vekove stavljana je na mnoge ispite, pa tako i sada u 21. veku, eri sloboda, izražavanja i ispovedanja, suočava se sa izazovom kakav niko nije očekivao.

- Advertisement -

Određeni centri moći, kontinuirano rade na tome da prodru u SPC i pokušavaju da je devastiraju iznutra. Kako tome ova „najstarija srpska organizacija“ odoleva, koriste često ljude, događaje i odluke, kao bi pokretali hajku na SPC.

Poslednji događaj koji je bio okidač jedne takve hajke, jeste donošenje odluke Patrijarha, da sveštenika Vukašina Milićevića i docenta Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, pozove pred Crkveni sud, kao bi objasnio zašto je još jednom prekršio pismene i usmene odluke Svetog Arhijerejskog Sabora i Sinoda.

- Advertisement -

Milićević je više puta u javnost istupao davajući razne intervjue i gostujući po emisijama, kao sveštenik SPC, a ne samo kao docent Pravoslavnog Bogoslovkog fakulteta i iznosio svoje lične stavove suprotne SPC.

Beogradski sveštenik je gostovao 29. marta u emisiji „Utisak Nedelje“, kod Olivere Bećković, a nakon toga primio odluku Patrijarha, pa je gostovanje u toj emisiji iskorišćeno da se građanima u Srbiji prestavi kako je Milićević kažnjen politički, a ne zbog prekršaja u disciplini.

Filijale američkog CNN-a, N1 i Nova.rs, kao i takozvani opozicioni medijski blok, orijentisan ka zapadnoj ideologiji, iskoristili su momenat da ovu situaciju ispolitizuju i pokrenu još jednu hajku na SPC.

Podsećamo, sveštenik Vukašin Milićević u više navrata šokirao javnost i zbunjivao vernike, a prvi put je došao pod medijsku lupu, kada je još 2011. godine na portalu „Borba za veru“, objavljen njegov tekst „Bliski susret treće vrste“, u kome govori o sponi svetova i nemogućnosti da se isključi život van zemlje i aludira kako ne treba da se plašimo braće treće vrste, već da im pripovedamo hrišćanstvo.

Za portal Nova. rs, pre samo nekoliko dana objasnio je da su ga začudila saopštenja SPC i da nije tačno da se kašičicom pričešćuje dve hiljade godina.

Takođe, je zajedno sa grupom profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, bio potpisnik stava o Darvinovoj teoriji revolucije, kako grupa profesora tvrdi, ne postoji ni jedna odgovarajuća teorija koja bi tu zamenila. Pisanje i potpisivanje ovog stava, izašlo je kao odgovor na građansku peticiju za reviziju teorije o revoluciji u udžbenicima biologije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti