15 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

SNS NAGRIZA POLITIČKA PRAVA I SLOBODE: Vrše pritisak na sve

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija je i dalje u grupi „delimično slobodnih“ zemalja i pala je u odnosu na prošlu godinu za dva mesta – na 64, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Fridom hausa, u kojem se dodaje i da su vlasti u Srbiji na pandemiju koronavirusa odgovorile netransparentno.

U kategoriji političkih prava Srbija je dobila 22, od ukupno 40 bodova, a u kategoriji građanskih sloboda 42, od ukupno 60.

Poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nagrizala je politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva, navodi se u izveštaju.

- Advertisement -

Policija je uz upotrebu sile odgovorila na proteste u Beogradu u julu, kada su se demonstranti okupili zbog najava o zaključavanju usled epidemije koronavirusa, zbog politike vlade po drugim pitanjima i načina obavljanja funkcije predsednika Srbije I SNS Aleksandra Vučića. Policija je napala demonstrante, prolaznike i novinare dok je pokušavala da rastera demonstracije koje su trajale nekoliko dana, navodi Fridom haus.

Kako se dodaje, zvaničnici u Srbiji su na pandemiju reagovali netransparentno, uskraćujući informacije o smrtnim slučajevima, a medicinski radnici koji su kritikovali postupke vlade vezano za pandemiju bili su suočeni sa odmazdom i otkazom.

„Vučić zna ko je kriv, a ko ne, šta je sa vladavinom prava SNS?“

- Advertisement -

„Sloboda u svetu“ je godišnji izveštaj Fridom hausa o političkim pravima i građanskim slobodama koji se sastoji od brojčanih ocena i opisnih tekstova za svaku zemlju i određenu grupu teritorija.

U novom izveštaju obuhvaćen je period od 1. januara do 31. decembra 2020.

Zemlja dobija maksimum četiri poena za svaki od deset indikatora za politička prava i za svaki od 15 indikatora za građanske slobode, pa je maksimalni broj bodova za politička prava 40, za građanske slobode 60, odnosno ukupno 100.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti