Britanski informacioni rat

Obavezno pročitajte

Piše: Dragana Trifković

Serija dokumenata koja razotkriva tajne programe britanske vlade za slabljenje ruskog uticaja, procurela je u javnost.

Iz njih je otkriveno da je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije finansiralo mrežu medija sa ciljem diskreditacije Rusije, kao i nepodobnih režima u mnogim zemljama.

Među medijima koji su korisnici finansijskih sredstava britanske vlade, nalaze se BBC, Reuters i Bellingcat.

U nekoliko pisama britanskom Ministarstvu spoljnih poslova, Reuters se pohvalio globalnom mrežom uticaja od 15.000 novinara i osoblja, uključujući 400 u Rusiji.

Prema tvrdnjama američkog novinara Maksa Blumentala „Novi procurili dokumenti pokazuju uključenost Reuters i BBC u tajne programe UK Foreign and Commonwealth Office (FCO) kako bi se izvršile „promene stava“ i „oslabio uticaj ruske države“, zajedno sa obaveštajcima i kompanijom Bellincat. Britanska kancelarija za spoljne poslove sponzorisala je BBC i Reuters da sprovedu seriju tajnih programa čiji je cilj promocija promene režima u Rusiji i podrivanje njene vlade širom istočne Evrope i centralne Azije.“

U svom tekstu „Reuters, BBC, and Bellingcat participated in covert UK Foreign Office-funded programs to “weaken Russia,” leaked docs reveal“ Maks Blumental navodi: „Projekti FCO izvodili su se prikriveno i u partnerstvu sa navodno nezavisnim portalima, uključujući Bellingcat, Meduza i Mediazona, koju je osnovao Pussy Riot. Učešće Bellingcat očigledno je uključivalo intervenciju britanske FCO na izborima u Severnoj Makedoniji 2019. u ime pro-NATO kandidata.“

Treba podsetiti javnost u Srbiji da je Bellingcat izveštavao i o takozvanom državnom udaru u Crnoj Gori uz tvrdnje o ruskoj umešanosti.

Apelacioni sud Crne Gore, ukinuo je presudu kojom je 13 lica optuženo za pripremu terorističkog akta na dan parlamentarnih izbora u CG 2016. godine

Takođe, ovaj portal je prvi izneo „dokaze“ o navodnom subverzivnom delovanju Rusije u Srbiji, ali i drugim zemaljama, pa se činilo da je portal specijalizovan za lov na ruske špijune. Bugarski novinar Hristo Grozdev koji radi za Bellingcat objavio je montirani snimak zbog kog je predsednik Srbije sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i postavio pitanje ambasadoru Rusije u Beogradu: „Zašto?“.

Osnivač portala Bellingcat Eliot Higins. započeo je svoj biznis uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Džordža Soroša.

Razotkriveni dokumenti ukazuju na pravu pozadinu rada ovakvih medija, internet portala i blogera, koji su finansirani od strane britanskih instituacija i usmereni na širenje anti-ruske propagande.

Finansiranje rada medija i nevladinih organizacija je način uz pomoć koga dugi niz godina zapadne zemlje utiču na kreiranje javnog mišljenja u drugim zemljama, što predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja. Nevladine organizacije i mediji se koriste kao sredstvo ostvarivanja spoljnopolitičkih ciljeva i borbe protiv uticaja onih zemalja koje zapad smatra protivničkim.

Putem takvog uticaja, poslednjih decenija je došlo do smene nepodomnih režima ili kreiranja sukoba, što predstavlja grubu zloupotrebu medija i NVO.

Velika sredstva su usmerena upravo na anti-rusku propagandu, što predstavlja kršenje profesionalnih normi u novinarstvu jer novinari tim putem postaju sredstvo subverzivnog delovanja. To smo mogli da vidimo na primeru poslednjih mitinga koji su organizovani u Belorusiji i Rusiji, kroz način izveštavanja određenih medija. Primetno je da su se pojavili i novi resursi internet medija, koji putem društvenih mreža rade upravo ono za šta optužuju druge, a to je dezinformisanje javnosti.

S druge strane, određene teme takvi mediji striktno ignorišu, kao što je pitanje lišavanja slobode Džulijana Asanža, zbog iznošenja isitinitih informacija koje razotkrivaju zloupotrebu medija. To je očigledno kada se uporede zapadni medijski izveštaji o Iraku, a zatim dokumenta koje je Vikiliks objavio.

Takvim negativnim uticajima medijske manipulacije, pogođene su mnoge zemlje Bliskog Istoka, Kavkaza, Baltika, Balkana i Jugoistočne Evrope.

Očigledno je da se medijske manpipulacije koriste kao jedno od sredstava specijalnog rata i da su usmerene najviše direktno protiv Rusije. Istovremeno zapadne zemlje optužuju Rusiju za tobožnje širenje dezinformacija, bez ikakvih osnova i argumenata.

Istovremeno zapadne zemlje pokušavaju da ugase glas slobodnog novinarstva, sankcionisanjem drugih medija koje ne kontrolišu kao i stalnim napadima na slobodne novinare. Videli smo takve primere u odnosu prema RT i Sputnik.

Jedini način borbe protiv takvih zloupotreba je razotkrivanje pozadine delovanja medija, organizacija i pojedinaca koji dobijanjem finansijskih sredstva ostvaruju lične interese, a rade protiv opšteg interesa koji je objektivno informisanje.

Ono što je problematično to je sve veća cenzura zapadnih medija kao i društvenih mreža, što govori o odsustvu slobode i demokratije.

2. mart 2021.

Ostavite komentar

Najnovije objave

ANA BRNABIĆ: Kurti nas je doveo na ivicu rata, blizu smo odluke da vratimo vojsku na Kosovo i Metohiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja ispraća na aerodromu "Nikola Tesla" prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i...

Još priča na sličnu temu