TABLOIDI UDARILI PO SIROMAŠNIMA: Smetaju im besplatni udžbenici

Obavezno pročitajte

Besplatni udžbenici koje je za učenike obezbedila Fondacija „Alek Kavčić“ obradovali su roditelje i đake širom Srbije, ali ne i pojedine izdavače i prorežimske medije.

– Prevarama se samo nešto može otimati, ali ne i darivati. Fondacija Alek Kavčić ne krši Zakon. Udžbenici su besplatni. Uverite se. Udžbenički Kartel je prešao na rat u tabloidima. Ovo je naš demanti – da ostane zapisano! – kaže profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Sjedinjenim Državama Aleksandar Kavčić.

Kavčić je pokrenuo projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji, a udžbenici se nalaze u elektronskoj formi na internetu i mogu da se štampaju za lične potrebe.

- Advertisement -

Ova vest obradovala je roditelje, ali očigledno nije pojedine izdavače, te se u prorežimskim medijima objavljuju tekstovi sa tvrdnjama da „knjige nisu besplatne nego je u pitanju prevara i krivično delo“.

Da su udžbenici, pak, besplatni i da je za to najbolji dokaz sajt na kome se oni mogu videti i skinuti tvrdi osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ koji kaže da je ovo njihov demanti.Aleksandar Kavčić FOTO: Printscreen/Al Jazeera BalkansAleksandar Kavčić FOTO: Printscreen/Al Jazeera Balkans

– Knjigama na internetu vi roditeljima ove zemlje štedite 100 miliona evra godišnje. Razmislite šta se desilo pred ove izbore, ovo deljenje što je Aleksandar Vučić uradio pa je delio vaš novac, novac poreskih obveznika je delio nekim drugim građanima, a ne deci. Samo punoletnima. On je vaš novac iskoristio da kupuje glasove kod punoletnih. A palo mu na pamet nije da možda treba i za roditelje. Decu su tu maloletna, a za njih nije bilo – rekao je Kavčić nedavno za Glas Amerike.

Fondacija „Alek Kavčić“ saopštila je danas i da iza fondacije ne stoji niko osim profesora Aleksandra Kavčića i da su sva sredstva za rad fondacije obezbedili isključivo njen osnivač i oko 100 građana donatora prilozima koji se kreću od 500 do 20.000 dinara.  – PDF udžbenik nije ‘fotokopija’, već PDF format koji se podnosi Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja na odobravanje i ministarstvo ga je odobrilo zajedno sa štampanim oblikom. PDF knjigei nisu nikakva novina, i već godinama se, isto kao i štampani, koriste u nastavi, u inostranstvu i u Srbiji – navedeno je u saopštenju.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu