Da li će Crkva dozvoliti da joj Vučić izabere patrijarha?

Obavezno pročitajte

Od upokojenja patrijarha Irineja, naslednik Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Vojislava Šešelja – Aleksandar Vučić, vrši nikad viđene pritiske da na čelo SPC dovede jednog od svoja četira kandidata: Irineja Bulovića, Porfirija, vladiku Jovana ili Jefrema.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je izložena nezabeleženom pritisku od strane režima još od vremena kada je Aleksandar Vučić poželeo da se okiti ordenom Svetog Save. Upokojeni patrijarh Irinej uz svesrdnu podršku Irineja Bulovića izdejstvovao je tu odluku uprkos protivljenju velikog broja vladika, ali i sveštenstva i monaštva.Porfirije, Vučić i Irinej BulovićPorfirije, Vučić i Irinej Bulović

Nakon smrti patrijarha Irineja, pritisci su kulminirali jer je Vučić odlučio da za patrijarha izabere nekog arhijereja koji su pod njegovom apsolutnom kontrolom. S obzirom na proceduru izbora patrijarha koja u poslednjem krugu podrazumeva izbor žrebom između jednog od tri kandidata, Vučić je upregao svu svoju silu, uključujući i medije i službe bezbednosti da među ta tri kandidata budu sva tri njegova od četiri za koje lobira: Irinej Bulović, Porfirije, vladika Jovan i vladika banjalučki Jefrem, koji realno nije kandidat već je uveden u priču kako bi vladike iz Bosne imali koga da podrže i da glasaju.

- Advertisement -

Dva meseca lično Vučić ili preko svojih izaslanika u pojedinačnim tajnim sastancima vrši pritisak na vladike pojedinačno da glasaju u skladu sa njegovom zamisli.

Ali, ne ide mu tako glatko kako je zamislio. Iz pojedinačnih razgovora sa vladikama zaključio je da u crkvi postoji veliki otpor da bude stavljena pod apsolutnu kontrolu Srpske napredne stranke (SNS). Zato je smislio još jednu prevaru. Upravo Vučićeva je ideja koja je šokirala vladike, sveštenstvo i monaštvo da se izbor patrijarha ne vrši u Patrijaršiji kako je uobičajeno, već u kripti Hrama Svetog Save koja je u potpunosti pokrivena bezbednosnim kamerama čime je tajnost glasanja onemogućena i preko kojih Vučić želi da ima uvid u to kako je glasao svaki vladika pojedinačno, a posebno oni na koje je lično vršio pritisak.patrijarhHram Svetog Save FOTO: ATA Images

Ovako nešto nije zabeleženo ni u vreme Josipa Broza koje je makar za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) bilo najmračnije doba najžešćih pritisaka. Da li će crkva odoleti pritiscima režima i izboriti se za svoju samostalnost ili će pasti pod gvozdenu čizmu čoveka koji je naslednik Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Vojislava Šešelja – saznaćemo za nekoliko dana.

PROCEDURA IZBORA PATRIJARHA:

Izbornom Saboru prisustvuju sve aktivne vladike, a kandidati za patrijarha su svi oni koji imaju pet godina eparhijskog staža, dakle oni koji pet godine rukovode nekom eparhijom.

Trojica vladika koji dobiju najviše glasova ulaze u trojnu kandidaturu, ali je uslov da dobiju natpolovičnu većinu, pa stoga ima nekoliko krugova glasanja.

Vladike traže da se izborni Sabor održi u Patrijaršiji (FOTO)

Imena sa trojicom izabranih vladika stavljaju se u posebne koverte koje se stavljaju u sveto jevanđelje. Jevanđelje se stavlja na sveti presto. Posle odslužene liturgije pristupa se izboru patrijarha na taj način što monah koga odredi Sabor uzima koverte iz svetog jevanđelja, preturi ih nekoliko puta preko ruku i izvlači jednu od njih.

Koverat se predaje predsedavajućem izbornog Sabora, koji zatim čita ime novog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko- karlovačkog, patrijarha srpskog.

Ostavite komentar

Najnovije objave

STRUČNJAK OTKRIVA: Na kom skupu je bilo više ljudi – u petak ili u subotu?

Između  četvrtog po redu protesta "Srbija protiv nasilja" i kontramitinga Srpske napredne stranke (SNS) je "mrtva trka" oko broja...

Još priča na sličnu temu