Sindikat Sloga o upadu UKP u D Express: Ugrožena demokratija, Srbija na ivici diktature

Obavezno pročitajte

Udruženi Sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su da sa dubokom zabrinutošću i ogorčenjem, osuđuju noćašnji upad Uprave kriminalističke policije (UKP) u prostorije kompanije D Express, koja pripada United Grupi.

Iz „Sloge“ ocenjuju da je ovaj čin alarmantan pokazatelj zloupotrebe državnih institucija od strane vlasti, što, kako se navodi, predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih načela demokratije u našoj zemlji.

- Advertisement -

„Svedoci smo nastojanja aktuelne vlasti da se mediji, posebno onih u vlasništvu United Medie koji pružaju objektivan uvid u radnička i građanska nezadovoljstva, poput štrajkova i protesta, stave pod kontrolu. Takve akcije direktno ugrožavaju osnovne stubove svakog demokratskog društva“, poručuju iz „Sloge“.

U saopštenju se navodi da je ovaj sindikat naročito zabrinut zbog otvorenih napada i iznošenja neistina o „Slogi“ i neosnovanih optužbi upućenih od strane ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića i premijerke Ane Brnabić predsedniku sindikata „Sloga“ u JP Pošta Srbije, Stefanu Mitroviću.

Ovi potezi predstavljaju direktno targetiranje, pokušaj diskreditacije i zastrašivanja koji ima za cilj oslabljivanje sindikalne borbe za pravdu i bolje uslove za radnike, upozoravaju iz „Sloge“.

U saopštenju se dodaje da se radnici JP Pošta Srbije suočavaju sa brojnim problemima, uključujući niske plate i loše uslove rada, dok se resursi preduzeća neopravdano troše na druge svrhe.

Podržavamo samoorganizovanu obustavu rada i zahtevamo da se odgovorni u tom preduzeću suoče sa posledicama svojih postupaka, a radnicima ispune zahtevi zbog kojih su u obustavi, poručuje se u saopštenju sindikata „Sloga“.

„Sloga“ je pozvala građane, medije, sindikate koji nisu pod kontrolom države, i međunarodnu zajednicu da se pridruže u osudi ovih, kako se navodi, destruktivnih akcija i podrže borbu za očuvanje demokratije, prava radnika i slobode izražavanja u Srbiji.

 

„Ne smemo dozvoliti da se autoritarne tendencije dalje razvijaju i klize ka ivici otvorene diktature“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da će o događaju, targetiranju sindikata “Sloga”, njihovog članstva i pritiscima na njih, biti obaveštena i Svetska federacija sindikata i druge međunarodne organizacije koje se bave zaštitom sindikalnih i građanskih prava.

Podsetimo, u prostorije kompanije D Express sinoć je upala Služba za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije.

Reporterka N1 sa lica mesta javila je da je policija u zgradi bila oko pet sati i da nije imala sudski nalog.

Advokat Zdenko Tomanović rekao je noćas za N1 da postupak ulaska Uprave kriminalističke policije i Poreske policije u prostorije kompanije D Express nije u skladu sa zakonom, jer su došli van radnog vremena, proveli skoro sedam sati u kompaniji, i nisu ostavili nijedan jedini dokument.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko je radnik u pekari iz Blaca koga je SPS razrešio funkcija zbog pesme o Vučiću

Dejan Dimitrijević, radnik u pekari u Blacu, 30 godina je član SPS-a i nisu tačni navodi da je deo...

Još priča na sličnu temu