Mladim Amerikancima Bin Ladenovo pismo „otvorilo oči“, Gardijan ga izbrisao posle 21 godine

Obavezno pročitajte

Pismo vođe Al Kaide Osame bin Ladena upućeno Americi, koje je na sajtu britanskog „Gardijana“ stajalo od 2002. godine, izbrisano je pošto je postalo „viralno“ među mladim Amerikancima koji su poslednjih dana počeli masovno da ga dele na TikToku.

Na stranici Gardijana na kojoj je nekada stajalo pismo sada je obaveštenje čitaocima da je ono izbrisano 15. novembra, i oni se linkom upućuju na tekst koji pismo stavlja u kontekst.

- Advertisement -

„Transkript objavljen na našem sajtu je u velikom obimu deljen na društvenim mrežama bez celog konteksta. Zbog toga smo odlučili da ga obrišemo i usmerimo čitaoce na članak koji ga je stavljao u kontekst“, objasnio je Gardijan.

Ova odluka doneta je pošto je veliki broj mladih Amerikanaca počeo da na TikToku deli dokument dokument star više od dve decenije, navodeći da im je „otvorio oči“.

Njuzvik je objavio da neki korisnici društvenih mreža veruju da je Bin Laden izneo ispravne stavove o njihovoj zemlji.

Bin Laden je 2002. godine u pismu na dve strane, navodno, obrazožio šta ga je navelo da organizuje terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine. Neki su u pismu pronašli smisao današnjih događaja u svetu, uključujući rat Izraela i Hamasa.

Pretraga pojma „Pismo Americi“ na TikToku pokazuje da neki od najpopularnijih videa imaju više od milion pregleda.

„Svako bi ga trebalo da ga pročita“, rekla je jedna korisnica TikToka, upozoravajući da ju je pismo ostavilo „vrlo razočaranom“ i „zbunjenom“.

Druga korisnica TikToka je kazala da je imala „egzistencijalnu krizu“ pošto je pročitala pismo i da joj je to promenilo sve stavove o životu.

„Zapravo mi je tako neverovatno da je terorizam prodat kao takva ideja američkom narodu… da se ova grupa ljudi, nasumična grupa ljudi, odjednom probudi jednog dana i jednostavno vas mrzi… to nema smisla“, napisao je jedan korisnik TikToka.

Ima i onih koji pišu da su bili srećni kada su čuli da je Bin Laden ubijen 2011. godine, ali da posle čitanja pisma mogu da kažu da je bio u pravu.

Bin Laden, sin bogatog saudijskog biznismena, osnovao je Al Kaidu 1988. godine posle poraza SSSR-a i povlačenja iz Avganistana. Grupa je pod njegovim vođstvom izvela više smrtonosnih bombaških napada u raznim zemljama, uključujući i SAD 2011. godine, kada je poginulo skoro 3.000 Amerikanaca.

Ono što je pismo aktuelizovalo su Bin Ladenove tvrdnje da su SAD odgovorne za ugnjetavanje Palestinaca, koji se prema njegovim rečima moraju „osvetiti“.

Navodna uloga u ugnjetavanju Palestinaca i Muslimana, prema Bin Ladenu, bila je opravdanje za ubojstvo američkih civila.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu