21.6 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

SINDIKAT RADNIKA APTIV SE POBUNIO: Vučiću, kako da čuvamo decu kada radimo 12 sati!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sindikat radnika „Aptiva“ u Leskovcu pitanjem: „Predsedniče, kako da se čuvaju deca kada se radi 12 sati?“, odgovorio je na skandaloznu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mora da se rađa više dece, jer nema ko da radi u fabrikama! Time su ogorčeni radnici mnogih srpskih fabrika pokazali koliko ih zapravo vređaju ovakve robovlasničke i bezosećajne izjave prvog čoveka Srbije.FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen


Na dešavanja u leskovačkom „Aptivu“ ranije je reagovao i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručujući državi da mora da zaštiti radnike i da Srbija nije ničija kolonija. I predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović kaže da je ponašanje poslodavca nezakonsko, nehumano i da su institucije zakazale i stale na stranu poslodavca, a ne radnika.

Već  danima traje pritisak na radnike u „Aptiva“ u Leskovcu od strane poslodavca da rade po 12 sati dnevno i da potpišu da dobrovoljno pristaju na to. Radnici javljaju da su doneli 50 nosila u fabriku, koja ima 4.000 zaposlenih, i da je poslodavac svestan da se očekuje najgori scenario. Do sada je na „dobrovoljni dvanaestosatni dnevni rad“ pristalo četrdesetak odsto zaposlenih. Među njima je najviše onih koji su uposleni na određeno vreme, jer se plaše da ne ostanu bez posla.

- Advertisement -

Od ove nedelje, kako je objavljeno u grupi radnika radili su 60 sati, ponedeljak i subota su slobodni dani, a ostalim danima, uključujući i nedelju, radilo se po 12 sati!

– Ja odradim tih 12 sati kako mogu i moram, a kad dođem kući, zbog umora prespavam osam ili devet sati, ponovo se spremim za posao i natrag u pogon. Dete me je zaboravilo. Za njega nemam vremena. Čuvaju ga otac i baba – komentariše četrdesetogodišnja radnica ove fabrike koja nije pristala da potpiše izjavu da joj se dobrovoljno produži radno vreme.FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen

Radnici negoduju, ali država ne reaguje. Anonimno su pisali Inspekciji rada, čak je bila kontrola, ali njeni razultati nisu poznati.

- Advertisement -

– Kada je nešto u skladu sa zakonom, nema potrebe da se traži dozvola, što automatski znači da je poslodavac svestan da krši zakon. Tim izjavama, koje su im podmetnute, ispada da radnici mole poslodavca da prekrši zakon, što je strahota na koju država žmuri – kaže predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

On objašnjava da u „Aptivu“ radnici rade i po 240 sati mesečno, a prosek je 172 sata.

– Svi izgovori poslodavca da je vreme godišnjih odmora, koji se planiraju mnogo ranije, da je povećan obim posla i ostali su neosnovani i tako ne može da se izrabljuju ljudi. Nažalost, na radnike se obrušila čitava mašinerija, a oni su neinformisani i ne znaju svoja prava. Država je stala na stranu poslodavca, pa su potpuno besmislene izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se deca rađaju, jer nema ko da radii sve ostale koje je ranije izgovorio – zaključuje Veselinović.

I dok se u Evropi ide na šestosatno radno vreme, kod nas se ono duplira. Potpuno nehumano naši radnici se izrabljavaju i ucenjuju, a „Aptiv“, kao i mnoge druge strane kompanije dobile su podsticaj od države.

Iz države je na ime zapošljavanja 2.000 radnika „Aptivu“ dato 7,5 miliona evra i još toliko za izgradnju fabrike. Za dovođenje gasovoda država im je dala 68 miliona dinara, a za priključenje EPS i EMS još 45 miliona dinara. Iz budžeta Grada Leskovca dato im je 152 miliona za infrastrukturu i 124 miliona za zemljište na kojem je fabrika. Ukupno, dakle „Aptiv“ je dobio od države Srbije milijardu i 266 miliona dinara, a uložio 25 miliona evra.

U ovoj kompaniji nisu odgovarali na pozive koje smo im uputili na broj telefona koji je zvanično upisan.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti