17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

Ruski patrijarh objasnio do čega je doveo pokušaj da se izgradi svet bez moralnih vrednosti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Savremeni izazovi i pokušaji da se izgradi svet bez oslanjanja na moralne vrednosti doveli su ne samo do gubitka pojma pravde u međunarodnim odnosima, nego i do žestoke konfrontacije i vojnih sukoba, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

„Izazovima, koje je prouzrokovala pandemija virusa korona, priključili su se prehrambeni, energetski i ekonomski problemi, izazvani pokušajima da se izgradi svet bez oslanjanja na moralne vrednosti. U poslednje dve decenije ti pokušaji su doveli ne samo do gubitka pojma pravde u međunarodnim odnosima, nego i do žestoke konfrontacije, vojnih sukoba, širenja terorizma i ekstremizma u različitim delovima sveta“, navodi se u obraćanju patrijarha učesnicima VII kongresa lidera svetskih i tradicionalnih religija koji se održava u Kazahstanu.

- Advertisement -

Prema rečima patrijarha Kirila, danas je ljudima „teže nego ikad da se orijentišu u moru informacija, da se odupru ideološkim sugestijama, da održe trezven um i duševni mir“.

„Mogućnost vođenja dijaloga u sadašnjim teškim okolnostima je veoma dragocen resurs. To je važan korak ka rešavanju postojećih problema. Siguran sam da mirotvorni dijalog verskih poglavara, zajedno sa njihovim uticajem na umove i srca ljudi, može i treba da pomogne u prevazilaženju izazova našeg vremena, harmonizaciji međunarodnih odnosa, uspostavljanju pravednog svetskog poretka“, poručio je ruski patrijarh.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti