Rusija predložila produženje pomoći UN severnoj Siriji na šest meseci

Obavezno pročitajte

NjUJORK – Rusija je iznela svoj predlog za šestomesečno produženje odobrenja Saveta bezbednosti UN za isporuku pomoći severozapadnoj Siriji iz Turske, kojim predlaže šestomesečno produženje.

Ovlašćenje 15-članog saveta je potrebno jer sirijske vlasti nisu pristale na operaciju Ujedinjenih nacija, koje od 2014. dostavljaju pomoć, uključujući hranu, lekove i sklonište, milionima ljudi u oblastima Sirije pod kontrolom opozicije, navodi Rojters, javlja Tanjug.

- Advertisement -

Erdogan: Ukrajina zaslužuje da se pridruži NATO-u

SAD žele da se operacija UN produži za 12 meseci i da se dobije odobrenje za korišćenje tri prelaza na granici između Turske i Sirije. Savet bezbednosti je već pregovarao o tekstu koji su izradili Švajcarska i Brazil, koji bi omogućio operaciji UN da nastavi da koristi prelaz Bab al-Hava tokom 12 meseci.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Rusije, Kine, SAD, Francuske ili Britanije. Savet bezbednosti je 2014. odobrio isporuku pomoći u oblasti Sirije koje drži opozicija iz Iraka, Jordana i dve tačke u Turskoj, ali su Rusija i Kina tražile da se svede na samo jednu graničnu tačku.

Šef UN za pomoć Martin Grifits rekao je prošle nedelje pred Savetom bezbednosti da ovlašćenje od 12 meseci omogućava da se ostvare bolji humanitarni rezultati u narednim mesecima.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu