REDŽEP TAJIP ERDOGAN: Ukrajina zaslužuje da se pridruži NATO-u

Obavezno pročitajte

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da Ukrajina zaslužuje da se pridruži NATO-u i pozvao Kijev da započne mirovne pregovore sa Moskvom.

„Nema sumnje da Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u”, rekao je Erdogan na konferenciji za štampu nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i dodao da „obe strane treba da se vrate mirovnim pregovorima”, prenosi TRT TV.

- Advertisement -

On je naveo da u ratu koji traje već 500 dana ukrajinski narod brani teritorijalni integritet i nezavisnost svoje zemlje, kao i da je Turska uložila „najintenzivnije napore da okonča“ sukob Rusije i Ukrajine kroz pregovore „na osnovu međunarodnog prava“.

„Želeo bih da ponovo naglasim stanovište koji sam uvek uporno branio, a to je da pravedan mir nema gubitnika. Uprkos razlikama u mišljenjima između strana, naša je najiskrenija želja da se što pre vratimo potrazi za mirnim rešenjem”, rekao je Erdogan.

Saopštio je da će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Tursku u avgustu.

„Putin će sledećeg meseca posetiti Tursku”, rekao je Erdogan i dodao da je sa ruskim liderom razgovarao o razmeni zarobljenika.

Zelenski je nakon sastanka sa Erdoganom saopštio da Ukrajina i Turska imaju isto gledište da niko nema pravo da nameće tim državama u crnomorskom regionu ono što ne odgovara njihovim interesima.

„Zahvalan sam Turskoj na njenoj kontinuiranoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine”, rekao je Zelenski novinarima, prenosi Interfaks Ukrajina.

 Prema njegovim rečima, dva predsednika su razgovarali o situaciji na Krimu, koji je pod ruskom kontrolom.

„U svakom slučaju, mi ćemo vratiti našu legitimnu vlast nad Krimom i vratiti bezbednost na poluostrvo i pravdu svim ljudima na Krimu. Posebno krimskim Tatarima, koji su sada, nažalost, ponovo podvrgnuti oštroj represiji i pritiscima Rusije”, rekao je Zelenski.

Govoreći o Crnomorskoj inicijativi za žito, on je napomenuo da „Rusija u poslednje vreme, nažalost, maksimalno blokira kretanje brodova sa hranom duž koridora u Crnom moru”.

„Rusija se ponaša kao da poseduje celo Crno more, kao da je ovde vlasnik”, rekao je Zelenski.

On je saopštio da je sa Erdoganom razgovarao i o više različitih zajedničkih projekata Ukrajine i Turske koje je moguće sprovesti u cilju jačanja odnosa dve države i bezbednosnih i ekonomskih interesa.

„To se odnosi na saradnju u vojno-industrijskom kompleksu, razvoju tehnologije, proizvodnji bespilotnih letelica i drugim strateškim industrijama”, precizirao je Zelenski, naveo je Tanjug.

Zelenski je u petak doputovao u Tursku kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim i međunarodnim pitanjima, uključujući i najnovija dešavanja u ratu, kao i o Crnomorskom sporazumu o žitu i obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

To je njegova prva zvanična poseta Turskoj od početka rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru 2022. godine.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu